Bagan

Bagan, hovedstaden i det daværende øvre burmanske rike 889–1287.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Varmluftballonger har blitt en populær måte for turister å beskue tempelbyen Bagan sentralt i Myanmar i Sørøst-Asia.

Artikkelstart

Bagan er en by i Myanmar, 131 kilometer sørvest for Mandalay. Nord og vest for byen renner elva Ayeyarwady (Irrawaddy). Bagan, som har verdens største konsentrasjon av pagoder og templer, ble i 2019 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste. Byen er i distriktet Nyaung U, som har 44 528 innbyggere (2014), hvorav cirka halvparten bor i Bagan.

Faktaboks

Også kjent som
Pagan

Næringsliv og transport

Bagan er et populært reisemål i Myanmar med rik historie og stor betydning i buddhismen. Turisme er byens viktigste næringsgren. De fleste turister besøker Bagan i månedene november–februar, da det er en kjølig periode med temperaturer på cirka 30 °C. Byen er kjent for forskjellige typer lakkarbeider, som utføres på basis av kunsthåndverkstradisjoner. I jordbruksområdene utenfor byen dyrkes det blant annet ris. Det drives noe fiske i elva Ayeyarwady.

Bagan er en stasjon på jernbanelinjen mellom Yangon og Mandalay. Mellom Mandalay og Bagan går det ferger på Ayeyarwady. I den nordlige delen av byen er flyplassen Nyaung U med direkte ruter til både Mandalay og Yangon.

Kultur

På Bagan-slettene er det i alt registrert 3595 pagoder og templer, som ble bygd mellom det 11. og 13. århundre. I flere av templene og pagodene er det gjort interessante funn av buddhistiske skulpturer og fresker . Templene ble bygd i stein, mens palasser og andre hus ble bygd i tre. I dag er cirka 100 religiøse byggverk tilnærmet fullt bevart. Mange buddhistiske pilegrimer valfarter til templene og pagodene på Bagan-slettene, blant annet til pagoden Shwezigon og templet Ananda. Det største templet er Dhammayangyi, som ble bygd i perioden fra 1167 til 1170. Det høyeste templet er Thatbyinnyu på 61 meter. Den mest spektakulære måten å beskue de mange buddhistiske templene og pagodene på Bagan-slettene er fra en varmluftballong ved soloppgang. Det arrangeres slike turer fra oktober til april.

I Bagan er det også et arkeologisk museum.

Historie

Byen var hovedstad i det daværende øvre burmanske rike fra 889 til 1287. I denne perioden ble det bygd mer enn 10 000 templer og pagoder på Bagan-slettene. Mange av disse religiøse byggverk ble rasert av jordskjelv. Bare i perioden fra 1940 til 1975 ble det registrert mer enn 400 jordskjelv i dette området.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Atle Omland

Må flyttes til kategori "Arkeologi i Asia".

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg