Det nåværende Baden var under romersk herredømme på 100-tallet, men germanske stammer (alemannere, senere frankere) ble snart herrer i landet. Fyrstedømmet Baden ble bygd opp omkring Zähringenes slektsgods. Fra 1535 var det delt i et «øvre» markgrevskap (Baden-Baden) og et «nedre» (fra 1565 Baden-Durlach). Begge ble lutherske, men Baden-Baden vendte tilbake til katolisismen. Fra 1771 kom de på én hånd igjen, under Karl Fredrik. Baden stilte seg på Napoleons side i krigen mot Østerrike i 1805. Et resultat av dette var at landområdet ble utvidet og staten fikk rang av storhertugdømme. Etterfølgeren Karl løste seg fra Frankrike i tide, og Baden kom heldig fra nyordningen etter Napoleons fall. I 1818 fikk Baden en ganske liberal grunnlov, og ble i 1830-årene noe av et liberalt sentrum i Tyskland. Februarrevolusjonen (i Tyskland marsrevolusjonen) i 1848 fant sine mest energiske tilhengere i Baden, og republikanske reisninger under F. Hecker og G. von Struve lot seg ikke knekke før prøyssiske tropper grep inn i mai–juni 1849. Fredrik 1 (1856–1907) ble også en ledende talsmann for liberale og nasjonale ideer.

Baden tok først parti for Østerrike i krigen mot Preussen 1866, men deltok siden i felttoget mot Frankrike 1870–71 og gikk inn i det tyske rike. Under kulturkampen nådde brytningen mellom regjeringen og den katolske kirken et høydepunkt. Frie valg ble innført 1904, og en blokk av frisinnete, nasjonalliberale og sosialdemokrater kom til makten. Som grenseland ble Baden sterkt skadet i den første verdenskrig. Ved det tyske sammenbruddet 1918 abdiserte storhertug Fredrik 2, og sosialdemokraten Geiss dannet koalisjonsregjering i den nye republikk Baden. Omveltningen gikk for seg i fred og orden. Sentrum og sosialistene ble de sterkeste partiene. Hanau-distriktet (Kehl-Bühl like overfor Strasbourg) var okkupert av Frankrike til 1930. Hitlers ensretting (Gleichschaltung) ble gjennomført i Baden mars 1933, og selvstyret falt bort.

Etter den annen verdenskrig ble Baden delt av grensen mellom den amerikanske og den franske okkupasjonssonen. Etter folkeavstemning 1952 ble Baden og nabostaten Württemberg slått sammen til delstaten Baden-Württemberg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.