Baden er et landskap i Tyskland som tidligere var et fyrstedømme, men som i dag er en del av den tyske delstaten Baden-Württemberg.

Det nåværende Baden var under romersk herredømme på 100-tallet, men germanske stammer (alemannere, senere frankere) ble snart herrer i landet.

Fyrstedømmet Baden ble bygd opp omkring huset Zähringens slektsgods. Fra 1535 var det delt i et «øvre» markgrevskap (Baden-Baden) og et «nedre» (fra 1565 Baden-Durlach). Begge ble lutherske etter reformasjonen, men Baden-Baden vendte tilbake til katolisismen. Fra 1771 kom grevskapene på én hånd igjen under Karl Fredrik.

Baden stilte seg på Napoleons side i krigen mot Østerrike i 1805. Et resultat av dette var at landområdet ble utvidet og staten fikk rang av storhertugdømme. Etterfølgeren Karl løste seg fra Frankrike i tide, og Baden kom heldig fra nyordningen etter Napoleons fall.

I 1818 fikk Baden en ganske liberal grunnlov, og ble i 1830-årene noe av et liberalt sentrum i Tyskland. Februarrevolusjonen (i Tyskland marsrevolusjonen) i 1848 fant sine mest energiske tilhengere i Baden, og republikanske reisninger under F. Hecker og G. von Struve lot seg ikke knekke før prøyssiske tropper grep inn i mai–juni 1849. Storhertug Fredrik 1 (1856–1907) ble også en ledende talsmann for liberale og nasjonale ideer.

Baden tok først parti for Østerrike i krigen mot Preussen i 1866 (tysk-østerrikske krig), men deltok siden i felttoget mot Frankrike i 1870–1871 (tysk-franske krig) og gikk inn i det tyske riket da dette ble samlet til ett rike i 1871. Under kulturkampen nådde brytningen mellom regjeringen og den katolske kirken et høydepunkt. Frie valg ble innført i 1904, og en blokk av frisinnete, nasjonalliberale og sosialdemokrater kom til makten.

Som grenseland ble Baden sterkt skadet i første verdenskrig. Ved det tyske sammenbruddet i 1918 abdiserte storhertug Fredrik 2, og sosialdemokraten Geiss dannet koalisjonsregjering i den nye republikken Baden. Omveltningen gikk for seg i fred og orden. Sentrum og sosialistene ble de sterkeste partiene. Hanau-distriktet (Kehl-Bühl like overfor Strasbourg) var okkupert av Frankrike til 1930.

Adolf Hitlers ensretting (Gleichschaltung) ble gjennomført i Baden i mars 1933, og selvstyret falt bort.

Etter andre verdenskrig ble Baden delt av grensen mellom den amerikanske og den franske okkupasjonssonen. Etter en folkeavstemning i 1952 ble Baden og nabostaten Württemberg slått sammen til delstaten Baden-Württemberg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.