Badderen

Artikkelstart

Badderen er et sted i Kvænangen kommune i Troms og Finnmark fylke. Stedet ligger ved munningen av Badderelva i botnen av Badderfjorden.

Faktaboks

Også kjent som

På samisk Báttár

Det er 177 innbyggere i grunnkretsen Badderen hvorav rundt en tredjedel i tettbebyggelsen i fjordbotnen (2017). Badderen, som ligger ved E 6, er gammelt handelssted, og herfra ble malmen fra de tidligere kobbergruvene i Badderdalen skipt ut. Gruvene var i drift fra 1840-årene, men malmen ble først sendt til Kåfjord smelteverk i Alta for bearbeiding og utskiping. I 1896 ble kobbergruvene overtatt av Sulitjelma Aktiebolag som gjorde Badderen til sentrum for gruveaktiviteten i Kvænangen. Stedet fikk da blant annet malmkai, og det ble etablert vei- og telefonforbindelse til gruvene. Gruvene ble imidlertid nedlagt allerede i 1909.

Navn

Navnet Badderen heter på samisk Báttár og kommer antagelig av det samiske verbet báddat, 'svelle, gå over sine bredder'; navnet kan skyldes isgangen i nedre del av Badderelva om våren. Verbet báddat kan også bety 'stige når havet står på'; elva munner således ut i Badderfjorden. Endelsen -en i navnet er den bestemte artikkelen på norsk.

Kart

Badderen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg