Badakhsjan

Fra Badakhsjan, Pjandsj-dalen på grensen mot Afghanistan.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Badakhsjan er en autonom region i østlige del av Tadsjikistan, i Pamirs høyland, som grenser mot Afghanistan i vest og sør og Kina i øst. Regionen har et areal på 63 700 kvadratkilometer med en befolkning på omkring 226 900 (2019). Hovedstaden er Khorog.

Faktaboks

Uttale
badakhsjˈan
Også kjent som

Badakhshan

Gorno-Badakhsjan, Gorno-Badakhshan

Badakhsjan omfatter om lag 45 prosent av Tadsjikistans totalareal, og består vesentlig av høye fjell, mange når over 7000 meter over havet.

Befolkning

Omkring 90 prosent av befolkningen er tadsjiker. Det finnes en minoritet på rundt 7 prosent av kirgisere. De fleste innbyggerne tilhører ismaeli-retningen av islam. Bosetningen er for det meste i de vestlige elvedalene. På høyplatåene i øst lever kirgisiske nomader.

Næringsliv

Åkerbruk sammen med husdyrhold, blant annet jak, sauer og geiter er viktig. Gruvedriften er godt utviklet, og det drives utvinning av gull, kull, salt og glimmer.

Historie

Badakhsjan (tidligere Gorno-Badakhsjan) ble opprettet som et autonomt område innenfor Sovjetunionen i 1925. Borgerkrigen i Tadsjikistan, som herjet fra 1992 til 1997, førte til store økonomiske og sosiale problemer i regionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg