Bacău

Administrasjonspalasset i Bacău stod ferdig i 1891, i dag fylkeshus.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Bacău er en by i landsdelen Moldova i det østlige Romania, 240 kilometer nordøst for București. Den ligger 165 meter over havet ved Sirets bielv Bistrița, 10 kilometer ovenfor samløpet av de to elvene. Bacău har 197 400 innbyggere (2020) og er fylkeshovedstad i fylket av samme navn.

Faktaboks

Uttale
-kˈəu

Samferdsel

Fra sentrum av Bacău
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kommunikasjonsforholdene er gode. Byen ligger langs hovedforbindelsen nord-sør med tog gjennom landsdelen Moldova, og det er en sidelinje til Piatra-Neamț. Byen utgjør også et veiknutepunkt. Europaveiene E85 og E574 går gjennom byen. En ringvei rundt byen er under planlegging. Den internasjonale flyplassen George Enescu ligger fem kilometer utenfor sentrum.

Næringsliv

Næringslivet har vært preget av industri med mange store bedrifter. Etter kommunistregimets fall i 1989 har industriens rolle blitt mindre. De tidligere statsbedriftene er privatisert med både innenlandsk og utenlandsk kapital. Men mange virksomheter har etter hvert blitt nedlagt på grunn av sviktende lønnsomhet og nye miljøkrav. Det gjelder blant annet en stor kjemisk kunstgjødsel-fabrikk og en av Romanias eldste og største fabrikker for cellulose og papir, Letea, grunnlagt i 1841. Det er likevel fortsatt betydelig industridrift i byen, blant annet innen treforedling, maskiner, forsvarsmateriell og flyvedlikehold, bildeler, bygningsartikler, næringsmidler og trikotasje. Et vannkraftverk befinner seg innen byens grenser. Handelsnæringen har lenge vært i vekst.

Kultur

Kristi himmelfartskirken i Bacău (ortodoks)
Lisens: CC BY NC SA 3.0
St. Peter og Paulkirken i Bacău (romersk-katolsk)
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Bacău har universitet, høyskoler, teater, symfoniorkester og flere museer. Det største er Iulian Antonescu-museet med avdelinger for arkeologi, historie, kunst og etnografi. Det er også et naturhistorisk museum og et astronomisk observatorium med planetarium i byen.

Byen har flere kjente kirker, den eldste er fra 1490. De fleste er ortodokse, men det er også romersk-katolske og protestantiske kirker foruten en synagoge. Den ortodokse Kristi himmelfartskirken er en av Romanias største kirker. Den ble påbegynt i 1991 og stod ferdig i 2018 i tradisjonell arkitektonisk ortodoks kirkestil. Lokalt kalles den katedral på grunn av størrelsen, selv om det ortodokse bispesetet med tilhørende katedral er i nabobyen Roman. Den romersk-katolske St. Peter og Paulkirken er fra 2005 og ligger ikke så langt unna i sentrum. Den er reist i en mer moderne stil. Dikteren George Bacovia (1881-1957) var født og oppvokst i Bacău og bodde der også i deler av sitt voksne liv. Han brukte tidlig byens latinske navn som et av sine pseudonymer og ble etter hvert kjent bare under det navnet.

Historie

Bacău er første gang nevnt i 1408 som by og tollsted. På 1400-tallet tillot moldovske fyrster at husitter på flukt fra katolsk forfølgelse fikk slå seg ned i Bacău og andre moldovske byer. På 1800-tallet begynte industrien å bli utbygd, en utvikling som skjøt fart under det kommunistiske styret etter andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg