Babrak Karmal

Faktaboks

Babrak Karmal
Født
6. januar 1929, Kamari, Afghanistan
Død
3. desember 1996, Moskva, Russland

Artikkelstart

Babrak Karmal var en afghansk politiker og marxist. Han var blant grunnleggerne av det afghanske kommunistpartiet og var, med støtte fra Sovjetunionen, president i Afghanistan fra 1979 til 1986.

Karmal var sønn av en militær general. I 1965 var han med på å grunnlegge kommunistpartiet (Afghanistans folkedemokratiske parti), og da partiet ble splittet i to fraksjoner i 1967 ble han leder for den pro-sovjetiske utbryterfraksjonen Parcham.

Etter at kommunistpartiet ble samlet igjen, tok det over regjeringen i 1978. På grunn av rivalisering innad i partiet ble Karmal imidlertid sendt som ambassadør til Praha. I desember 1979 fulgte han de sovjetiske invasjonsstyrkene tilbake til Afghanistan som styrtet daværende president Hafizullah Amin. Karmal tok deretter over som president.

Under Karmals presidentperiode spredte det seg opposisjon til regimet og til Sovjetunionen, og det oppstod flere motstandsbevegelser under fellesbetegnelsen mujahedin («hellige krigere»). Karmal fikk mye av skylden for motgangen under borgerkrigen, og etter press fra Moskva trakk han seg som president i 1986. Han forlot Afghanistan og bodde i Moskva til sin død 3. desember 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg