Baarle-Hertog, belgisk kommune, tilhørende provinsen Antwerpen, danner en enklave i Nederland nord for grensen; ca. 7 km2. Egentlig består kommunen av ca. 30 mindre enklaver spredt rundt i den nederlandske kommunen Baarle-Nassau. Baarle-Hertog omfatter dessuten den lille grenden Zondereigen sør for den belgisk-nederlandske grense.

Baarle-Hertog har vært en egen enhet siden 1479 da Baarle-Hertog ble utskilt fra det øvrige område som tilhørte baroniet Breda. Ved freden i Münster (1648) etter den nederlandske 80-årskrig ble Baarle-Hertog stadfestet som del av baroniet Turnhout, noe som forklarer hvorfor området i dag er belgisk. Under den første verdenskrig var området ikke besatt av tyskerne og tjente da som et viktig spionsenter for de allierte.

Da de to Baarle-kommunene er så infiltrert i hverandre, har de et nært samarbeid for å ordne de nødvendige tekniske saker. Siden 1754 har de begge vært unntatt fra fiskale lover, og området har derfor vært et søkt sted for smuglerhandel. For til enhver tid å vite hvor man er, er nummerskiltene på husene forsynt med henholdsvis de belgiske og de nederlandske nasjonalfarger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.