Baarle-Hertog, belgisk kommune, tilhørende provinsen Antwerpen, som består av en rekke enklaver i Nederland nord for grensen; ca. 7 km2, 2695 innbyggere (2017). Egentlig består kommunen av ca. 30 mindre enklaver spredt rundt i den nederlandske kommunen Baarle-Nassau. Baarle-Hertog omfatter dessuten den lille grenden Zondereigen sør for den belgisk-nederlandske grense.

Baarle-Hertog har vært en egen enhet siden 1479 da Baarle-Hertog ble utskilt fra det øvrige område som tilhørte baroniet Breda. Ved freden i Münster (1648) etter den nederlandske 80-årskrig ble Baarle-Hertog stadfestet som del av baroniet Turnhout, noe som forklarer hvorfor området i dag er belgisk. Under den første verdenskrig var området ikke besatt av tyskerne og tjente da som et viktig spionsenter for de allierte.

Da de to Baarle-kommunene er så infiltrert i hverandre, har de et nært samarbeid for å ordne de nødvendige tekniske saker. Siden 1754 har de begge vært unntatt fra fiskale lover, og området har derfor vært et søkt sted for smuglerhandel. For til enhver tid å vite hvor man er, er nummerskiltene på husene forsynt med henholdsvis de belgiske og de nederlandske nasjonalfarger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.