Baarle-Hertog

Riksgrensen er flere steder markert i gatene. I mange tilfeller er hus delt i to, slik at de ligger delvis i Belgia, delvis i Nederland.
Riksgrense i Baarle
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Kart over sentrum av Baarle Hertog/Nassau som viser deler av den kompliserte grensen med sammenvevde enklaver og eksklaver. De lilla strekene er grenser mellom Belgia og Nederland
Baarle
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Baarle-Hertog er en belgisk kommune, tilhørende provinsen Antwerpen i regionen Flandern, og består av en rekke enklaver i Nederland nord for grensen. Kommunen hadde 2705 innbyggere i 2018 og har et areal på 7,48 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
bˈa:rle hˈertox

Egentlig består kommunen av 24 separate deler spredt rundt i den nederlandske kommunen Baarle-Nassau. Baarle-Hertog omfatter dessuten den lille grenden Zondereigen sør for den belgisk-nederlandske grensen. Ved siden av hoveddelen Zondereigen består Baarle-Hertog av tyve belgiske eksklaver inne i Nederland og tre på grensen mellom Nederland og Belgia. Dessuten ligger det syv nederlandske eksklaver inne i de belgiske eksklavene, og en nederlandsk eksklave i Zondereigen. Da de to Baarle-kommunene er så infiltrert i hverandre, har de et nært samarbeid for å ordne de nødvendige tekniske saker. Siden 1754 har de begge vært unntatt fra fiskale lover, og området har derfor vært et søkt sted for smuglerhandel. For til enhver tid å kunne vite hvor man er, er nummerskiltene på husene forsynt med henholdsvis de belgiske og de nederlandske nasjonalfargene.

Baarle-Hertog har vært en egen enhet siden 1479 da Baarle-Hertog ble utskilt fra det øvrige område som tilhørte baroniet Breda. Ved freden i Münster i 1648 etter den nederlandske 80-årskrig ble Baarle-Hertog stadfestet som del av baroniet Turnhout, noe som forklarer hvorfor området i dag er belgisk. Under første verdenskrig var området ikke besatt av tyskerne og tjente da som et viktig spionsenter for de allierte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg