BN Bank

Artikkelstart

BN Bank er et norsk finanskonsern som ble etablert i 1992 og eies av Sparebank 1. BN Bank omfatter forretningsbanken BN Bank samt BN Bolig, og fram til august 2020 kredittselskapet BN Kreditt. Konsernet tilbyr innskudd og lån til personkunder og pantelån til næringslivet.

Faktaboks

Også kjent som

Bolig- og Næringsbanken

BN Bank har hovedkontor i Trondheim samt kontor i Oslo, og ellers fjernbetjening av kundene via internett. Administrerende direktør siden 2018 er tidligere landslagstrener i langrenn Svein Tore Samdal. I 2018 hadde banken en omsetning på 581 millioner kroner og et resultat før skatt på 375 millioner kroner.

Historikk

Forløperen AS Næringskreditt ble stiftet 1961 av banker og forsikringsselskap i Trondheim, med formål å fungere som en lokal kredittinstitusjon for formidling av langsiktige og mellomlange lån i Trøndelag og Nord-Norge. Fra 1986 tilbød Næringskreditt også boliglån og skiftet navn til Bolig- og Næringskreditt AS etter fusjon med Den Nordenfjeldske Bykredittforening – med røtter tilbake til 1907.

I 1992 ble konsernet omdannet til bank og byttet navn til BN Bank. Ble kjøpt av Islandsbanki i 2004 (fra 2006 Glitnir), som samtidig kjøpte Kredittbanken i Ålesund. Banken fusjonerte i mars 2008 med Glitnir Bank ASA (tidligere Kredittbanken), samtidig forsvant BN Bank-merkenavnet. Deretter skiftet konsernet navn tilbake til BN Bank i desember 2008, da Sparebank 1-gruppen kjøpte den, etter at morbanken på Island var satt under offentlig administrasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg