BH

Av .
Av .
Av .

Artikkelstart

BH er undertøy for kvinner båret for å løfte og støtte brystene. Det opprinnelige navnet er byste- eller brystholder, men en vanlig forkortelse er bh eller behå.

Faktaboks

Også kjent som

brystholder, bysteholder

Selv om kvinner helt siden antikken har brukt ulike metoder for å støtte opp brystene ble plagget slik vi kjenner det lansert omkring 1912. Det hadde da utviklet seg fra et kort, ofte avstivet liv som mange begynte å bære utenpå korsettet fra slutten av 1880-årene. Den norske reformdraktforkjemperen Kristine Dahl presenterte i 1895 et «brystbånd» til å bære innerst på kroppen som minner om de senere brystholderne.

Fasong

BHens utforming har endret seg de siste hundre årene og påvirkes både av motens retninger og endringer i samfunnet. På 1920-tallet skulle den moderne kvinne være flat og formløs, nærmest gutteaktig i fasongen, og denne tidens BH hadde som hovedoppgave å klemme brystene flatt inntil kroppen.

Med trettitallets mer feminine mote og kroppsnære plagg fikk BHen en annen utforming og skulle nå løfte brystene, en mote som holdt seg til et godt stykke ut på sekstitallet. Denne tidens BHer hadde spiler og bidro til å løfte brystene. På sekstitallet ble moten mer avslappet og dette førte til at også BHene endret fasong til å bli enklere og uten spiler.

Åttitallet kom med en ny stilretning og BHene ble igjen stivere og bidro til å løfte brystene. Artisten Madonna gjorde suksess og bidro sterkt til en ny trend med blonder og synlig undertøy.

De senere tiårene har BHene i likhet med resten av motebildet blitt svært mangfoldige og det finnes modeller og kvaliteter for de fleste. Det finnes egne sports-BHer og Bher for ammende.

BH på bålet

Feministene på 1960- og 70-tallet reiste mange viktige spørsmål og motsatte seg samtidens kvinnesyn. Flere kvinner kledde seg i bukser, de sluttet å gå med hatt og hansker og mange sluttet også å gå med BH. Det ble agitert for å brenne BHene på bål og under en stor demonstrasjon i USA i 1968 kastet demonstrantene utgaver av Playboy og gamle BHer i en tønne. Imidlertid tente de ikke på ettersom det er forbudt å tenne bål på fortau, men myten lever fremdeles.

Størrelser

Målene på en BH består av et tall og en bokstav. Tallet angir kroppsmål under byste og bokstaven som går fra A og oppover angir størrelsen på selve brystet. Silikonimplantater har ført til økte størrelser, og Marilyn Monroe som med sine 75C ble ansett som barmfager på femtitallet ville ikke blitt sett på som spesielt velutviklet i dagens samfunn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg