BAMA Gruppen AS

Artikkelstart

Bama er et norsk næringsmiddelkonsern grunnlagt i 1886, som driver engroshandel med importerte og norskproduserte ferskvarer innen frukt, grønnsaker og blomster, samt en viss videreforedlingsindustri. Bama overtok i 1998–1999 Gartnerhallens frukt- og grøntvirksomhet.

Faktaboks

Etymologi

av Banan-Matthiessen

Bama har bananmodneri og kjølelagre flere steder i landet, samt et stort potetpakkeri i Grue i Solør.

Bama er kontrollert av Karl K. Nergaard med familie. Andre eiere er blant annet dagligvareselskapene NorgesGruppen og Rema 1000. I 2017 hadde Bama en omsetning på 17 milliarder kroner, og rundt 2000 ansatte. Hovedkontoret ligger i Oslo.

Historikk

Selskapet het opprinnelig A/S Chr. Matthiessen og startet med import av sydfrukter; aksjeselskap fra 1915. Grunnleggeren Christian Marius Emil Matthiessen (1850–1918) fra Kristiansand hadde bakgrunn innen skipsfart og trelasthandel.

Bananimporten begynte i 1905 som den første i Europa utenfor Storbritannia, og selskapet fikk etter hvert navnet Banan-Matthiessen (1980 forkortet til Bama) med bananmodneri på Filipstad i Oslo og virksomhet flere steder i Norge, samt i Sverige. Markedsføringsnavnet Fyffes ble raskt velkjent.

Virksomheten innen norsk frukt og grønnsaker startet under første verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg