Børtervann

Børtervann er det største vannet i Østmarka, 2,5 kvadratkilometer, og ligger i Enebakk kommune, Viken fylke, 193 meter over havet.

Faktaboks

etymologi:

klart vann

Navnet kommer fra det gammelnorske «bjartr» som betyr klar eller lysende. Børtervann er sterkt forgrenet med 30 kilometer strandlinje. Opprinnelig var det flere vann som har blitt til ett etter oppdemming. I tillegg til Børtervann, består vannet av de tidligere vannene Tangetjern, Deliseterfjorden, Støttumfjorden, Støafjorden, Kongsvika, Rennestrømmen, Grisetjern, Indvannet og Store og Lille Breidsjøen, som alle en gang var forbundet med elver og trange sund. Øyer, trange sund og kanaler gjør Børtervann til et yndet mål for kanopadlere. Den søndre delen av vannet er drikkevannskilde, men padling, bading og friluftsliv er tillatt i den nordre delen. Børter gård hadde dampbåten «Lerka» som ble brukt til forlystelse og til tømmerfløting.

Børtervann har vært oppdemmet flere ganger, siste gang i 1907, og vannstanden er i dag om lag 10 meter høyere enn opprinnelig. Hensikten med dammen var å kontrollere vanntilførselen i Børterelva, som drev valkemølle, kvern, sag og elektrisitetsverk. Elva leverer fortsatt strøm, og har avløp gjennom Børterelva til Øyeren.

Børtervann har god krepsebestand, og krepsekortene i denne delen av Østmarka er populære.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg