Bøkfjord fyr

Bøkfjord fyr i Sør-Varanger

Artikkelstart

Bøkfjord fyr er en fyrstasjon ved innseilingen til Kirkenes i Sør-Varanger kommune, i Troms og Finnmark fylke. Den ble opprettet som innseilingsfyr i 1910, automatisert i 1988 og avbemannet i 2006.

  • Tårnets høyde: 10 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 33 meter
  • Lysvidde: 16,2 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fast lys mot sjøen.

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter fjorden den ligger ved. Navnet har samisk opprinnelse og kan tolkes som Skytterelvsfjorden.

Historikk

Etter at utskipingen av jernmalm startet i Kirkenes, var det nødvendig med et fyrlys som viste leia for malmskipene. Fyrstasjonen ble utstyrt med et bolighus som rommet fyrvokter og assistent med familier. Fyrlyset ble plassert i et lyktehus på veggen av huset i høyde med loftsetasjen. Det ble også installert tåkesignal, og dermed et lite maskinhus. Fyrstasjonen ble totalskadet under andre verdenskrig, og var først ferdig gjenoppbygget i 1949. Den fikk to bolighus og lykta ble plassert i et lavt tårn med et linseapparat av femte orden. Tåkehornet fra 1910 ble samtidig erstattet med nautofon tåkesignal, som var i drift til 1990. Fyrstasjonen fikk et radiofyr i 1955 som var i drift til 2000. I 1966 ble Bøkfjord omgjort til tørnstasjon. Et RACON (radarfyr) ble etablert i 1992. Fyrstasjonen ble fredet i 1998. Da Bøkfjord fyr ble avbemannet 15. desember 2006, skjedde det som det siste norske fyret. Nå leier firmaet HSFoto fyrvokterboligen på Bøkfjord av Kystverket og driver det som besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.
  • Ellingsve, Eli Johanne (2007). Finn et fyr. Tapir forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg