Böhmerwald, skogkledd fjellområde på grensen mellom Böhmen, Tsjekkia, og Bayern, Tyskland. Böhmerskogen strekker seg 240 km fra elven Ohře (Eger) i nordvest til henimot Donau i sørøst.

Området består av granitt og gneis som er hevet i tertiærtiden, og er dekket av mektige skoger, mest gran og bøk, opp til tregrensen som her er ca. 1400 m o.h. Forsenkningen ved Cham–Furth–Domažlice deler Böhmerwald i to: en nordlig lavere del, Oberpfälzer Wald (Český Les), hvis høyeste topp er Čerchov (1042 moh.) i Tsjekkia; en sørlig høyere og villere del, den egentlige Böhmerwald, med topper opptil 1500 moh.; de høyeste er Großer Arber (1456 moh.) og Großer Rachel (1453 moh.) i Bayern, og Plechý (1378 moh.) i Böhmen. Parallelt med Böhmerwald i vest ligger Bayerischer Wald, med Einödriegel (1121 moh.) som høyeste punkt.

Området er spredt bosatt, og jordbruket spiller relativt liten rolle. Bergverksdrift (steinkull, brunkull) var tidligere viktig; i dag er skogbruket og glassindustrien, sammen med en økende turisme, de viktigste næringsveier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.