Böhmerwald

Böhmerwald, skogkledd fjellområde på grensen mellom Böhmen, Tsjekkia, og Bayern, Tyskland. Böhmerskogen strekker seg 240 km fra elven Ohře (Eger) i nordvest til henimot Donau i sørøst.

Faktaboks

Böhmerwald
Böhmerskogen
tsjekk. Šumava
Uttale
bˈöhmerwald
Også kjent som
Böhmerskogen
tsjekk. Šumava

Området består av granitt og gneis som er hevet i tertiærtiden, og er dekket av mektige skoger, mest gran og bøk, opp til tregrensen som her er ca. 1400 m o.h. Forsenkningen ved Cham–Furth–Domažlice deler Böhmerwald i to: en nordlig lavere del, Oberpfälzer Wald (Český Les), hvis høyeste topp er Čerchov (1042 moh.) i Tsjekkia; en sørlig høyere og villere del, den egentlige Böhmerwald, med topper opptil 1500 moh.; de høyeste er Großer Arber (1456 moh.) og Großer Rachel (1453 moh.) i Bayern, og Plechý (1378 moh.) i Böhmen. Parallelt med Böhmerwald i vest ligger Bayerischer Wald, med Einödriegel (1121 moh.) som høyeste punkt.

Området er spredt bosatt, og jordbruket spiller relativt liten rolle. Bergverksdrift (steinkull, brunkull) var tidligere viktig; i dag er skogbruket og glassindustrien, sammen med en økende turisme, de viktigste næringsveier.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg