Böhmerwald

Artikkelstart

Böhmerwald er et skogkledd fjellområde på grensen mellom Böhmen i Tsjekkia og Bayern i Tyskland. Böhmerskogen strekker seg 240 kilometer fra elven Ohře (Eger) i nordvest til henimot Donau i sørøst.

Faktaboks

Uttale
bˈöhmerwald
Også kjent som
Böhmerskogen, tsjekkisk Šumava

Området består av granitt og gneis som er hevet i tertiærtiden, og er dekket av mektige skoger, mest gran og bøk, opp til tregrensen som her er på cirka 1400 meter over havet.

Forsenkningen ved Cham–Furth–Domažlice deler Böhmerwald i to. I nord ligger en lavere del kalt Oberpfälzer Wald (Český Les), hvis høyeste topp er Čerchov (1042 meter over havet) i Tsjekkia. En sørlig høyere og villere del, er den egentlige Böhmerwald. Her finnes topper opptil 1500 meter over havet. De høyeste er Großer Arber (1456 meter over havet) og Großer Rachel (1453 meter over havet) i Bayern, og Plechý (1378 meter over havet) i Böhmen.

Parallelt med Böhmerwald i vest ligger Bayerischer Wald, med Einödriegel (1121 meter over havet) som høyeste punkt.

Området er spredt bosatt, og jordbruket spiller relativt liten rolle. Bergverksdrift (steinkull, brunkull) var tidligere viktig. I dag er skogbruket og glassindustrien, sammen med en økende turisme, de viktigste næringsveier.

Les mer i Store norske leksiko

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg