Bíe-platået

Artikkelstart

Bíe-platået er et høytliggende platå i Angola, 1500–1800 meter over havet. Enkelte topper er opp mot 2500 meter høye. Høylandet har et areal som er omtrent på størrelse med sør-Norge (rundt 100.000 kvadratkilometer). Det omfatter hovedsakelig provinsene Huambo og Bié.

Faktaboks

Uttale
bˈíe-platået
Også kjent som

det angolanske sentral-høylandet

Dette høylandet er hydrologisk interessant, da det er forholdsvis nedbørsrikt i regntida. Det store arealet gir opphav til en mengde elver. Noen av dem renner østover, blir til slutt en del av Zambezi-floden som renner ut i Det indiske hav i Mosambik. Noen av vassdragene renner sørover og forsvinner i Okavango-deltaet i Botswana, og noen renner nordover og blir en del av Kongoelva. Mange renner vestover og ut i Atlanterhavet, som Kwanza-elven. Noen av disse har betydelig potensiale for vannkraftutbygging, hvorav bare en liten del er utnyttet.

Bié-platået regnes for å være grøderikt og har fortsatt den største befolkningskonsentrasjonen i Angola utenom hovedstaden Luanda og kystbyene. Det dyrkes blant annet korn, særlig mais, bønner og peanøtter, og mange typer grønnsaker. Klimaendringer og forringelse av jordsmonnet er en stor utfordring for jordbruksproduksjonen på dette høylandet. Det har vært økende mekanisering av jordbruket siden kolonitiden, men det meste av jordbruket foregår fortsatt i småskala for familieproduksjon, med hakke og okser som trekkdyr.

Viktigste by er Huambo. Andre større byer er Kuito og Caála. Både etnisk-kulturelle bånd og samferdsel knytter Bié-platået til kystbyene Benguela og Lobito.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg