Bäckaskog

Bäckaskog slott.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Artikkelstart

Bäckaskog er en landeiendom og et slott i Sverige, Skåne län, på en landtunge mellom innsjøene Ivösjön og Oppmannasjön øst for Kristianstad. Fra 1996 eies slottet av Statens Fastighetsverk og brukes som kurs- og konferansesenter.

Bäckaskog er kjent siden begynnelsen av 1200-tallet og var premonstratenserkloster frem til reformasjonen. Godset tilhørte slekten Ramel i årene 1584–1677, og ble deretter krongods og bolig for sjefen for Södra skånska kavaleriregiment til 1817. I 1805 ble det avsluttet en subsidietraktat her mellom Sverige og Storbritannia. Eiendommen ble overtatt av Oscar 1 i 1819 og gikk senere over til Karl 15 (Karl 4), som brukte slottet som sommerbolig fra 1845 til sin død. Etter hans død kom eiendommen ved arv til svigersønnen, kronprins Frederik av Danmark, men han overdro den i 1900 til kammerherre Stjernswärd, og den har senere vært i svensk eie.

Slottsanlegget består av den tidligere klosterkirken (påbegynt i 1278), to mindre bygninger fra middelalderen og tre fløyer fra 1600-tallet rundt en lukket borggård.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg