Axel Hägerström

Faktaboks

Axel Hägerström
Født
6. september 1868, Vireda, Sverige
Død
7. juli 1939, Uppsala, Sverige
Axel Hägerström

Axel Hägerström. Foto fra ca. 1920.

Av /NTB Scanpix ※.

Axel Hägerström var en svensk filosof og professor i praktisk filosofi i Uppsala i 1911–1933. Han har hatt stor innflytelse i hele Skandinavia, minst i Norge. Sammen med Adolf Phalén la han grunnen til den såkalte uppsalaskolen, som kom til å dominere det filosofiske liv i Sverige i 1920- og 1930-årene.

Filosofi

Hägerström gikk systematisk til felts mot all metafysikk og mot den filosofiske idealismen. Det eneste som eksisterer er den sansbare erfaringsverden som er gitt i tid og rom. Kunnskapens objektivitet tilskrives erkjennelsesobjektenes natur og ikke det erkjennende subjekt. Denne erkjennelsesteoretiske objektivisme er paret med sterkt subjektivistiske synsmåter i etikken.

Hägerström er opphavsmann til den såkalte verdi-nihilistiske lære: moralske verdier kan ikke sies å eksistere i det hele tatt når virkeligheten defineres som den sansbare erfaringsverden som eksisterer i tid og rom. Moralske utsagn kan derfor ikke gi uttrykk for objektiv virkelighet, men bare for subjektive følelser. Han foregriper her de senere emotive teorier i etikken.

I sine senere år var Hägerström sterkt opptatt av rettsfilosofien. Med hans virkelighetssyn var det vanskelig å innrømme rettslige fenomener objektiv eksistens og gyldighet; den positive (faktisk eksisterende) rett er intet annet enn det i praksis håndhevede system av handlingsregler for statens politiske og rettslige organer.

Skrifter omfatter blant annet:

  • Das Prinzip der Wissenschaft (1908)
  • Om moraliska föreställningars sanning (1911)
  • Till frågan om den objektiva rättens begrepp (1917)
  • Socialfilosofiska uppsatser (1939)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg