Avigdor Lieberman, israelsk politiker, grunnlegger og leder av høyrepartiet Yisrael Beiteinu.

Lieberman ble født i det tidligere Sovjetunionen, nå Moldova, og flyttet til Israel sammen med sin familie i 1978, hvor de bosatte seg i Beer Sheva. Han endret da navn til Avigdor. Han vokste opp i en familie med en sterk jødisk identitet, og lærte å snakke jiddisch før russisk. Liebermann avtjente verneplikten i Det israelske forsvaret (IDF).

Fra Sovjetunionen var  Lieberman utdannet innen landbruk, etter at han skal ha blitt nektet opptak til jusstudier i Kiev, fordi han var av jødisk herkomst. Dette skal ha hatt stor innvirkning på hans syn på samfunnet. Senere studerte han internasjonale forhold og statsvitenskap fra Hebrew University, Jersusalem, og var blant grunnleggerne av Zionist Forum for Soviet Jewry i 1983. Han arbeidet en tid som dørvakt og daglig leder ved studentklubb.

Avigdor Lieberman var generalsekretær i Likud 1993–96, stabssjef ved statsministerens kontor 1996–97, begge deler under Benjamin Netanyahu. Lieberman gikk ut av Likud i 1997 og grunnla partiet Yisrael Beiteinu i 1999, og har ledet dette siden. Partiet samler støtte særlig blant innvandrere fra det tidligere Sovjetunionen, med en plattform preget av en hard linje mot palestinerne. Lieberman ble innvalgt i Knesset i 1999 og gjenvalgt 2003, 2006, 2009 og 2013. Han har vært medlem av flere koalisjonsregjeringer: minister for nasjonal infrastruktur 2001–02; transportminister 2003–04; minister for strategiske spørsmål 2006–-08; utenriksminister 2009–12. Han har i to perioder vært visestatsminister; 2006–08 og 2009–12.

I desember 2012 gikk Lieberman av som statsråd etter påstander om at hadde misbrukt sin stilling, etter å ha vært etterforsket for korrupsjon siden 2009. Rettssaken endte med frikjennelse i november 2013, og Liberman gjeninntrådte som utenriksminister.

Lieberman står for en hard linje i fredsforhandlingene med palestinerne, og han har gitt uttrykk for at det må stilles sterkere lojalitetskrav til Israels arabiske minoritet – holdninger som, sammen med hans støtte til jødiske bosettere på Vestbredden, bidro til at Yisrael Beiteinu ble det tredje største parti ved valget 2009. Han ble fjernet fra regjeringen i 2004 på grunn av motstand mot planer om uttrekking fra Gaza. Han gikk selv ut av regjeringen i 2008 på grunn av motstand mot nye fredsforhandlinger med palestinerne. Lieberman er mot å avgi land for fred og en tostatsløsning med etablering av en palestinsk stat, og har også tatt til orde for likvidering av ledere av Hamas.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.