Avdalen Gard

Avdalen Gard.
Avdalen Gard.
Avdalskåri var lenge den viktigste adkomstveien til gården.
Avdalskåri var lenge viktigste adkomstvei til gården.

Artikkelstart

Avdalen Gard er en gammel fjellgård som nå er betjent, privat turisthytte. Den ligger nederst i Utladalen i Vest-Jotunheimen i Årdal kommune i Vestland fylke, 382 meter over havet.

Avdalen gard ligger i Utladalen landskapsvernområde like ved Avdalsfossen. Det er sti til gården fra veien til Vetti, men veien er stengt for vanlige bilister. Det er merkede fotturruter fra Avdalen til Vetti, Stølsmaradalen og Gravdalen.

Navnet

I kilder fra 1603 og 1611 har gården navnet Affuedall. I 1666 kalles den Affdall, og i 1723 Afdahlen. I følge Ivar Aasen kommer navnet av «afsidesliggende dal».

Historikk

I likhet med naboen Vetti var Avdalen en gård som tidligere lå totalt avsondret fra bygda forøvrig. Gården ble sannsynligvis ryddet på slutten av 1500-tallet av folk fra Luster. I 1598 nevnes Kjell i Affedalen fra Fortun som bruker. Stien til gårds var så vanskelig å følge at det bare var mulig om sommeren. Lærdalspresten Ulrik Frederik Bøyesen var nesten sjokkskadet over beliggenhet og adkomst etter at han var på besøk i Utladalen i 1818 og skrev: «Gaardens Huse ligge paa en saa brat Skræntning, at medens den underste Svilstok hviler med den ene Ende paa den blotte Jord, maa den modsatte understøttes af en 4 Alne høi Muur, for at faae en horizontal Beliggenhed. Agrene ligge saa gyselig bratte og saa aldeles i Nærheden af de rædsomme Stuup, at ingen Uvant engang vover sig derhen.»

Det var på det meste to husmannsplasser og to støler på eiendommen som i alt er på 23 000 dekar. Vårstølen og Gravdalen var henholdsvis hjemme- og fjellstøl. Mesteparten av gården er fjellareal. Innmarka er på mellom 40 og 50 dekar. Tunet er et rekketun med syv bygninger langs ei tungate. Det ser ut til at byggeskikken i Utladalen er påvirket østfra da våningshusa i Avdalen og på husmannsplassen Hagaberg har samme form som hus i Akershus.

Kari og Peder Avdal tok over gården i 1922, og i 1950 overtok sønnen Bernt. Avdalen, Hagaberg og Vetti fikk elektrisk strøm i 1947. Hagaberg ble forlatt i 1950-årene. Gården Avdalen ble fraflyttet i 1962. Stiftinga Avdalen Gard har restaurert flesteparten av bygningene i Avdalen og har også sørget for at kulturlandskapet holdes i hevd. Avdalen har også et selvbetjeningslosji som kan brukes hele året. Stiftinga Avdalen arrangerer også «Fjøsblues» i åpningshelgen hver sommer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg