øy i Nordland fylke, på grensen mellom Lofoten og Vesterålen, delt mellom Hadsel og Vågan kommuner; 527 km2 og knapt 8200 innb. (2001). Austvågøy er skilt fra Gimsøy ved Gimsøystraumen i vest og fra Hinnøy ved Raftsundet i øst. Kysten er gjennomskåret av trange fjorder og våger, og nesten delt på midten av Austnesfjorden og Sløverfjorden. I det indre ligger en rekke spisse tinder mellom trange fjellskar og små daler og eid. Higravtindan (1146 moh.) i nordøst, innenfor den trange Trollfjorden, er høyest; her ligger også de ville Trolltindan. Langs vestkysten finnes flere steder en strandflate.

Bosetningen er for det meste samlet i vær og tettsteder på strandflaten og ved botnen av viker og våger. Sørkysten ut mot Vestfjorden (Vågan kommune) er tettest bebodd. Her ligger bl.a. Svolvær (4096 innb., 2002), et viktig senter for Lofoten med flyplass og anløp av hurtigrute, og Kabelvåg (1682 innb.), et av de eldste værene i Lofoten. Lofotveien (E 10) følger Sløverfjorden og Austnesfjorden (nord-sør) og følger så sørsiden av Austvågøy fra Helle i øst til Gimsøystraumen i vest. Fergeforbindelse med MelbuHadseløya. Gimsøystraumen bro (800 m) knytter Austvågøy og Gimsøy sammen, med videre forbindelse til Vestvågøy.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 0 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Hadsel

Geir Thorsnæs

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.