øy i Nordland fylke, på grensen mellom Lofoten og Vesterålen, delt mellom Hadsel og Vågan kommuner; 527 km2 og  8940 innbyggere (2016). Austvågøya er skilt fra Gimsøya ved Gimsøystraumen i vest og fra Hinnøya ved Raftsundet i øst. Kysten er gjennomskåret av trange fjorder og våger, og nesten delt på midten av Austnesfjorden og Sløverfjorden. I det indre ligger en rekke spisse tinder mellom trange fjellskar og små daler og eid. Higravtindan (1146 moh.) i nordøst, innenfor den trange Trollfjorden, er høyest; her ligger også de ville Trolltindan. Langs vestkysten er det flere steder en utviklet strandflate.

Bosetningen er for det meste samlet i vær og tettsteder på strandflaten og ved botnen av viker og våger. Sørkysten ut mot Vestfjorden (Vågan kommune) er tettest bebodd. Her ligger blant annet Svolvær (4590 innbyggere 2015), et viktig senter for Lofoten med flyplass og anløp av hurtigrute, samt Kabelvåg (1723 innbyggere), et av de eldste værene i Lofoten.

Lofotveien (E 10) fører fra Hinnøya i bro over Raftsundet; bro også over Sløverfjorden (se Lofast).Veien fører så sørover på vestsiden av Sløverfjorden og Austnesfjorden til Helle og følger så sørsiden av Austvågøya forbi Svolvær til Gimsøystraumen i vest.  Gimsøystraumen bro (800 m) knytter sammen Austvågøya og Gimsøya, med videre forbindelse vestover til Vestvågøya.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.