Trippelkanonen
Kanonen, her sett mot nordvest, var opprinnelig en skipskanon.
Trippelkanonen
Av /Forsvarsbygg.
Avstandsmåleren
Avstandsmåleren på Austrått er flyttet dit fra den opprinnelige plasseringen på Lørbern.
Avstandsmåleren
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Austrått fort er et kystfort fra andre verdenskrig i Ørland kommune, Trøndelag, omkranset av Austråttlunden landskapsvernområde nær Austråttborgen. Selve kanonen er en 28 cm trippelkanon som opprinnelig var montert i C-tårnet akter på den tyske slagkrysseren «Gneisenau».

Fortet er en del av Atlanterhavsvollen og ble anlagt som del av kystforsvaret av innløpet til Trondheim, som var utpekt til å være den tyske marinens hovedbase i nord. Kanonene på Austrått var med sin rekkevidde på 40 kilometer beregnet på å beskyte fiendtlige mål på langt hold.

Montering

Arbeidet med å montere kanonen på land startet våren 1942, og den ble satt opp som på skipet: Med maskinrom, ammunisjonslager, forlegning, rom for matlaging og bespisning og vann- og drivstofftanker under tårnet, alt sammen sprengt fem etasjer ned i fjell. Den første prøveskytingen ble foretatt i september 1943.

Anlegget

Anlegget består, i tillegg til kanonanlegget, av en fjelltunnel for lagring av ammunisjon, en antitankbunker, en personellbunker, observasjonspost, nærforsvarsstillinger med dekningsrom med mer. Det ble videre bygget forlegningsrom, kjøkken, bad, sykestue og annet inne i fjellet, men arealene var for fuktige til planlagt bruk. Fortets kommandoplass lå på Lørbern, en høyde 2,5 kilometer fra kanonen, der det også var observasjonspost og avstandsmåler. Denne måleren er nå plassert ved trippelkanonen.

Overtatt av det norske Forsvaret

Anlegget ble overtatt av det norske Forsvaret og var operativt til 1968. Anlegget forfalt utover 1970-tallet, men fra 1979 ble deler av det rehabilitert, et arbeid som ble intensivert på 1990-tallet. Austrått fort er et av Norges nasjonale festningsverk og forvaltes av Forsvarsbygg. Anlegget er et verneverdig kulturminne og skal fredes av Riksantikvaren.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Austrått fort

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg