Austrått - bygninger

Den middelalderske bebyggelsen på Austrått var av tre, med unntak av kirken, som var oppført av stein i begynnelsen av 1200-tallet som et privatkapell (høgendeskirke) for eierne og forsynt med et stort, sterkt tårn, visstnok bygd i forsvarsøyemed. I det slottsanlegget som Ove Bjelke lot oppføre 1654–56 utgjorde den gamle kirken i ombygd stand en del av hovedbygningen. Hovedbygningen var ved murer forbundet med to lavere sidebygninger, som sammen med en portbygning dannet et firkantet kompleks omkring en nedre og en øvre borggård. Arkitektonisk mest fremtredende i dette lukkede, aksiale anlegg var hovedportalen, innrammet av våpenskjold hugd i kleberstein, videre svalgangen rundt nedre borggård med karyatider skåret i tre (de kloke og dårlige jomfruer samt gammeltestamentlige figurer), dessuten trappeoppgangen og loggiaen midt på hovedbygningen samt tårnets vakre hjelm. Riddersalen, innredet i den gamle kirken, hadde eiketres dører utskåret i rik barokk og en marmorkamin. Under riddersalen var det innredet et kapell, hvor atskillig av det gamle kirkeutstyrs middelalderske treskulpturer var anvendt sammen med det nye, rike barokkinventar.

Ved en brann etter lynnedslag høsten 1916 fikk hovedbygningen store skader, men mye av kirkeutstyret ble reddet. Restaureringsarbeid ble satt i gang 1920, ledet av arkitekt Nils Ryjord til dennes død 1926, deretter av arkitekt Claus Hjelte. 1922 var hovedfløyen i sin ytre skikkelse brakt i stand og 1927 var sidefløyene under tak. En del sarkofager, bl.a. Ove Bjelke og frues, ble 1928 ført tilbake til Austrått fra Ørland kirke.

Hele anlegget ble ferdig restaurert etter den annen verdenskrig, så vel arkitektur som skulptur, og borgen ble høytidelig overlevert til staten 1961. Austrått har vært fredet siden 1923.

Les mer i Store norske leksikon

  • Andersen, Håkon A.: Austrått, rev. utg., 1996, isbn 82-90502-17-6, Finn boken
  • Coldevin, Axel: Norske storgårder, b. 2, 1950, 399-415
  • Ree, Lorentz Harboe & Fredrik B. Wallem: Østraat, 2. udg., 1916, Finn boken
  • Swensen, Wilhelm: Austråt : Ove Bjelkes slott, 1963, Finn boken
  • Valebrokk, Eva: Norske slott, herregårder og gods, 1997, 78-91, isbn 82-7694-125-7, Finn boken

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg