Førstemaitoget på Austmarka 1928
Førstemaitoget på Austmarka i 1928, kort tid etter at konflikten var avsluttet.
Av /Anno Norsk skogmuseum.
Lisens: CC BY ND 4.0

Austmarkakonflikten var en arbeidskonflikt i Austmarka i Kongsvinger i 1927–1928. I likhet med Julussakonflikten dreide den seg om prinsipper i forbindelse med organiseringen av skogsarbeiderne.

Konflikten brøt ut da det nystartede Skog- og landarbeiderforbundet, som hadde hovedkontor på Kongsvinger, forlangte å få opprettet tariffavtale med firmaet Anders H. Kiær & co. i Austmarka. Firmaet nektet og avviste forhandlinger. Avslaget førte til at arbeidet ble blokkert, men arbeidsgiveren fikk likevel utført skogsarbeid ved hjelp av streikebrytere.

Det kom deretter til store demonstrasjoner utover vinteren 1928. Streikebryterne fikk politibeskyttelse, og det kom til noen mindre sammenstøt. Skogsarbeiderne ble beskyldt for sabotasje og å true med våpen, men under den etterfølgende rettssaken ble det bare gitt to mindre bøter.

Selv om demonstrasjonene stort sett gikk fredelig for seg, førte konflikten til fremveksten av den første norske fascistpregede organisasjonen, «Arbeidets frihet», som drev organisert streikebryteri. Den ble nedlagt da organiseringen av skogsarbeiderne ble anerkjent og Skogbrukets Arbeidsgiverforening ble dannet i 1928. En annen fascistpreget organisasjon, «Den nasjonale legion», sendte overfallsmenn til Austmarka og bidro til å tilspisse konflikten.

Austmarka-konflikten tok slutt i april 1928, da skogeieren prinsipielt anerkjente arbeidernes organisasjonsrett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg