Austin – hovedstad i Texas

Austin, by i USA, hovedstad i delstaten Texas, ligger ved Colorado River, og har ca. 932 000 innbyggere (2015). Den danner en større byregion Austin–Round Rock–San Marcos (metropolitan area) med ca. 2 millioner innbyggere. (2011).

De eldste spor etter bosetting i Austinområdet er datert tilbake til ca 9200 fvt. Senere dominerte indianerstammene Tonkawa, Comanche og Apache fram til 1830-årene da europeere befolket området. 

Visepresident Lamar besøkte byen i 1838, og besluttet at hovedstaden i Texas - som da var Houston - skulle flyttes til Waterloo som byen da het. I 1839 fikk den navnet Austin etter Stephen F. Austin. Byen vokste raskt på 1900-tallet til en dominerende forretningsby, og har i de senere år vokst sterkt som et forsknings- og utviklingssenter for både sivil og militær industri. Handel med bomull og kveg er fremdeles store næringer.

Flere høyere læresteder, deriblant statsuniversitet fra 1881, med blant annet et minnebibliotek for Lyndon B. Johnson. Det regulære universitetsbiblioteket har verdens største spanskspråklige litteratursamling.

Byen er et viktig regionalt kultursenter og er konkurrent til Nashville om tittelen «Country Music Capital of the World», blant annet kjent for det populære TV-programmet «Austin City Limits».

Befolkningen besto i 2010 av ca. 49 % hvite, 35 % hispanic og 8 % afro-amerikanere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.