Månedsnormaler 1991-2020

Månedsnormaler for temperatur og nedbør for målestasjonen Torungen fyr for perioden 1991-2020. En normal er et gjennomsnitt av været (for eksempel temperatur eller nedbør) over en lengre periode.

Månedsnormaler 1991-2020
Lisens: CC BY 2.0
Månedsnormaler 1991-2020

Månedsnormaler for temperatur og nedbør for målestasjonen Hovden-Lundane for perioden 1991-2020. En normal er et gjennomsnitt av været (for eksempel temperatur eller nedbør) over en lengre periode.

Månedsnormaler 1991-2020
Lisens: CC BY 2.0

Den sørlige delen av Aust-Agder fylke er godt skjermet mot vest og har klimatrekk felles med de nærliggende delene av Østlandet. Heiene omkring Setesdalen ligger derimot utsatt mot byger fra vest. Den sørvestgående kyststrømmen med saltfattig vann holder relativt høy sommertemperatur, men er kald og gir ofte havis om vinteren. Herskende vind vinterstid er fra nordøst ved kysten, mer nordlig innover land.

I skjærgården har både januar og februar normaler på ca. −1 °C. Innflytelsen fra Skagerrak dempes innover land der −3 til −5 °C er typiske januarmidler. Lengst nord går midlene ned i −7 til −8 °C.

Om sommeren blåser det oftest fra sørvest ved kysten, ikke sjelden frisk bris til liten kuling. Innover land er vinden mer sørlig. I rolige høytrykkssituasjoner er det solgangsvind med markert daglig periode. Kysten er solrik, innover land er det mer vekslende skydekke og flere byger. Middeltemperaturen for juli går opp i ca. 17 °C i en stripe innenfor kysten, 14 til 16 °C lenger inne og ned i 12 °C i de høyeste strøk i nord. Årsnedbøren i skjærgården er ca. 900 mm, øker til ca. 1400 mm i en sone 20–30 km fra kysten, mens indre dalstrøk kan ha under 1000 mm. Møte mellom kald luft fra øst og fuktig luft fra Nordsjøen kan enkelte år resultere i store snømengder.

Fylket mottok store mengder luftforurensninger fra kontinentet på 1970- og 1980-tallet, vesentlig i form av sur nedbør, men dette problemet har blitt mindre de siste årene. Kysten har tåkehyppighet på 3–4 prosent, mest om våren når det strømmer varm luft over det kalde sjøvannet. Heiene har betydelig mer tåke enn man har i tilsvarende områder langt fra kysten.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg