Aust-Agder-Museet

Artikkelstart

Aust-Agder-Museet, museum som er en del av Aust-Agder kulturhistoriske senter på Langsæ gård i Arendal. Museet er en direkte fortsettelse av Arendals Museum, som ble stiftet i 1832, og er det nest eldste norske museet utenfor universitetene.

I 2003 ble Aust-Agder-Museet slått sammen med Aust-Agder-arkivet og Aust-Agder museumstjeneste til det nyetablerte Aust-Agder kulturhistoriske senter.

Historie

Aust-Agder-Museet ble opprettet som et universalmuseum og omfattet oldsaker, kulturhistorie og antikviteter, kunst, mynter og medaljer, etnografika, naturaliesamling, samt dokumenter, manuskripter og bibliotek. Blant stifterne var eidsvollsmannen, distriktslege Alexander Møller, som gav sin store privatsamling til museet, og konsul Morten Smith Dedekam, som ble museets første konservator. I 1840 fikk museet sin egen bygning, og i 1907 ble biblioteket utskilt som kommunalt folkebibliotek.

Nye museumsbygninger ble reist i 1957 og 1966. I 1958 ble museets lokalhistoriske arkiv og bibliotek skilt ut som egen avdeling under navnet Aust-Agder-Arkivet. I 1964–1986 var museumsstyrerfunksjonen tillagt fylkeskonservatoren i Aust-Agder.

I 1930 ble Merdøgård lagt inn under museet, og i årene 1966–1992 hadde museet ansvar for Næs Jernverksmuseum. Gårdsanlegget Angelstad i Holt, fra 1700-tallet, ble lagt under museet i 1978. Museets samlinger omfatter oldsaker, mineralogisk samling, mynter og medaljer, håndverk, sjøfart, kyst- og bykultur, med i alt cirka 50 000 gjenstander.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg