Auksetiske materialer

Artikkelstart

Auksetiske materialer har den egenskapen at tverrsnittet til materialet øker når det strekkes. Når materialet presses sammen, vil tverrsnittet reduseres.

Faktaboks

Etymologi

fra det greske ordet auxesis, som betegner vekst eller øke

Slike materialer kan brukes til å absorbere store krefter som plutselig opptrer.

Beskrivelse

Når auksetiske materialer strekkes i en retning, vil tykkelsen deres øke vinkelrett på denne retningen. Dette fører til at tverrsnittet til materialet totalt sett økes. Auksetiske materialer karakteriseres ved at de har et negativt Poissontall. I motsetning vil materialer med et positivt Poissontall bli tynnere når de strekkes.

Et velkjent eksempel på et auksetisk materiale er vanlig papir.

Anvendelse

For å visualisere hvordan auksetiske materialer kan ha praktisk nytte, kan man tenke seg en brytematte der albuer og ben møter matten med stor kraft. Matten vil komprimeres og på samme tid bli tynnere i det området der kraften anvendes. Det betyr at mer materiale dras inn under stedet der kraften anvendes, og absorberer derfor mer av sjokket enn en matte med positivt Poissontall ville kunne gjøre.

På tilsvarende måte vil materialer med negative Poissontall kunne brukes som pakkemateriale eller til militære formål for å absorbere eksplosjonsfragmenter. Selv om man har kjent naturlige materialer med negative Poissontall i lang tid, har disse vært såpass inkompressible at de ikke kunne benyttes i tekniske konstruksjoner. I 1987 ble det vist at en type skumplast har negativt Poissontall, og siden den tid har en rekke syntetiske auksetiske materialer blitt utviklet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne linker

R.S. Lakes, ‘Negative-Poisson-Ratio’ materials: Auxetic Solids’, Annual Review of Materials Research, 47, s. 63-81, 2017

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg