Fred. Av . Falt i det fri (Public domain)

Augusto Giacometti

Faktaboks

Augusto Giacometti
Uttale
dʒakåmˈetti
Født
16. august 1877
Død
9. juni 1947
Selvportrett fra 1941.
Av .

Artikkelstart

Augusto Giacometti var en sveitsisk maler, fetter til Alberto Giacomettis far. Han var en allsidig kunstner som gjorde seg gjeldende innen flere stiluttrykk, men ble spesielt kjent for sine glassmalerier, veggmalerier og plakatdesign i et formspråk som knyttet ham til symbolismen og art nouveau. Giacometti studerte fra 1897 ved kunsthåndverksskolen i Paris under Eugène Grasset. Omkring 1900 lagde han en rekke grafiske design etter mønster av William Morris' mosaikker, glassgjenstander, klokker og plakater.

Fra 1902 bodde Giacometti i Firenze hvor han studerte renessansemestrene. Gradvis forlot han imidlertid den ornamentale stilen og begynte å arbeide direkte med rene farger som ble påført lerretet med palettkniv. Senere arbeidet han mye med pasteller. Giacometti var svært opptatt av fargeteori, og med sine vitenskapelig baserte kombinasjoner av rene farger bidro han til den abstrakte kunstens utvikling og utbredelse innen datidens avantgardistiske bevegelser.

Under første verdenskrig vendte han tilbake til Sveits, der han i 1917 sluttet seg til dadaistene, mens han fra slutten av 1920-årene ble inspirert av den britiske romantikeren William Turners arbeider og igjen endret stil. Med sine glassmalerier tok Giacometti i de siste tiårene av sin karriere del i utsmykningen av en rekke kirker i hjemlandet. Han utga selvbiografien Da Stampa a Firenze i 1943.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg