August Wilhelm von Schlegel

Faktaboks

August Wilhelm von Schlegel
Uttale
schlˈegel
Født
8. september 1767, Hannover
Død
12. mai 1845, Bonn
August Wilhelm von Schlegel

Artikkelstart

August Wilhelm von Schlegel var en tysk litteraturhistoriker og kritiker. Litteraturhistorisk hører forfatterskapet til tidligromantikken eller Jena-romantikken. Han var en av de mest betydningsfulle litteraturteoretikerne i sin tid; sammen med blant annet sin bror la han grunnlaget for den tyske romantikken. Schlegel regnes som grunnleggeren av den moderne litteraturvitenskap.

August Wilhelm von Schlegel begynte først å studere teologi, men vekslet til filologi hvor han ble elev av den berømte filologen Christian Gottlieb Heyne i Göttingen. 1801–1803 foreleste Schlegel i Berlin. I 1804 bosatte han seg hos Madame de Staël på hennes gods ved Genèvesjøen, og i mange år fulgte han henne på hennes reiser i Europa. I disse årene oversatte han 17 skuespill av William Shakespeare og flere verker av Calderón til tysk.

Etter Madame de Staëls død 1817 vendte han tilbake til Tyskland, og året etter ble han professor i kunst- og litteraturhistorie i Bonn. Våren 1808 holdt han sine berømte forelesninger i Wien, Über dramatische Kunst und Literatur (3 bind, 1809–1811). Han grunnla i Bonn studiet av indisk filologi.

Sammen med broren Friedrich utgav han 1798–1800 tidsskriftet Athenäum.

Familie

August Wilhelm von Schlegel var bror av Friedrich von Schlegel, og gift med forfatteren og oversetteren Caroline Schlegel-Schelling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Elin Nesje Vestli

Kan August Wilhelm Schlegel flyttes til Tyskland 1800, der han hører hjemme? Da er det lettere for meg å oppdatere ham litt. Mvh Elin Nesje Vestli, fagansvarlig for Tyskland 1800.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg