August Steenberg Krogh var en dansk fysiolog, med viktige bidrag til forståelsen av blodsirkulasjon og muskelarbeid. Krogh ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin for 1920 for arbeid med de minste blodårene.

Krogh var professor i dyrefysiologi ved Københavns universitet i perioden 1916–1945. Kroghs store forskningsinnsats innen fysiologi og beslektede vitenskapsgrener var preget av intuisjon og dyp biologisk innsikt og av en uvanlig evne til å konstruere vitenskapelig apparatur som passet for hans undersøkelser. Hans forskning gav viktige resultater på flere felt og omfattet blant annet studier av blodsirkulasjonen, av muskelarbeidets fysiologi og av dynamikken i ulike dyrs bevegelsesmønstre. For eksempler studerte han fiskenes svømmebevegelser.

Blant Kroghs mest kjente arbeider er undersøkelser over de minste blodårenes, hårrørsårenes, funksjon og over utvekslingen av oksygen og karbondioksid mellom lungeluft og blod og mellom blod og vev. For hårrørsårene viste Krogh blant annet at blodgjennomstrømningen gjennom dem varierte sterkt både over tid og fra sted til sted. Denne varierende gjennomstrømningen ble øyensynlig regulert slik at den til enhver tid svarte til ernæringsbehovet i det omgivende vevet. For disse studier av hårrørsårene ble Krogh i 1920 tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin. August Steenberg Krogh ble æresdoktor ved Universitetet i Oslo i 1946.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.