August Sander

Faktaboks

August Sander
Født
17. november 1876, Herdorf, Köln, Tyskland
Død
20. april 1964, Köln, Tyskland

August Sander. Fotografi. Portrett av handlanger. 1928.

August Sander var en tysk fotograf som forsøkte å skape et altomfattende fotografisk verk av det tyske folk.

Sander var sønn av en gruvesnekker og begynte som lærling i gruven i 1889. Han begynte med fotografering som hobby i 1892 da han fikk sitt første kamera og etter endt militærtjeneste begynte han som profesjonell fotograf for ulike firmaer og studioer i Tyskland. I 1904 hadde han sitt eget studio i Linz, men etter å ha tjenestegjort i første verdenskrig bosatte han seg permanent i Köln.

Etter å ha fotografert lokale bønder nær Köln fikk han ideen om å portrettere tyskere i alle samfunnslag. Portrettene hans var vanligvis skarpt fokusert, fotografert i naturlig lys, gjerne rett forfra. Klær og omgivelser avslørte modellens yrke og samfunnsklasse. I 1927 viste Sander seksti av fotografiene på en utstilling i Köln kunstforening.

Fra 1920-årene hørte han til en gruppe som kalte seg progressive fotografer. Han er særlig kjent for to fotobøker han gav ut i 1929, Menschen des 20. Jahrhunderts (1900-tallets mennesker) og Antlitz der Zeit (Vår tids ansikt), den første med tekst av Alfred Döblin. Bøkene er en del av et prosjekt der han portretterte personer, ofte i helfigur, i deres hjemme- eller arbeidsmiljø. Disse skarpt karakteriserende fotografiene ble skoledannende for sosialt engasjerte dokumentarfotografer. Summen av dem gir et avslørende bilde av Weimarrepublikkens Tyskland. De ble sterkt mislikt av nazistene og i siste halvdel av 1930-årene ble Sander tvunget til å fotografere landskapsmotiver. Boken Antlitz der Zeit ble beslaglagt i 1936 og platene tilintetgjort. Atelieret hans i Köln ble ødelagt under bombing av byen i 1944, men han hadde tidligere fått brakt mesteparten av negativene sine i sikkerhet.

August Sander fikk Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden i 1960.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg