August Cappelen

Faktaboks

August Cappelen
Herman August Cappelen
Født
1. mai 1827, Skien, Telemark
Død
8. juli 1852, Düsseldorf, Tyskland

August Cappelen. Svarttjern. Oljemaleri, 1852. Cappelen-Ulefoss.

Av /KF-arkiv ※.

August Cappelen er en av de mest utpregede romantikerne blant de norske düsseldorferne med sine villmarksmotiver fra Telemark med skog, tjern og fosser. Foss i Nedre Telemark fra 1852 er et av hans hovedverker.

Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

August Cappelen var en norsk maler. Han var elev av Hans Gude i 1845 og J. W. Schirmer i Düsseldorf i 1846–1850. Cappelen er den mest utpregede romantiker blant de norske düsseldorferne. Han spesialiserte seg som landskapsmaler, og det var særlig skogsmotivet som kom til å oppta ham. Maleriene er typiske atelierbilder, bygd opp på bakgrunn av naturstudier, men hvor den ferdige komposisjonen i stor grad er formet av fantasien. Disse naturbildene kan leses som stemningsutbrudd, hvor maleren fremstiller sine egne følelser. Det er nettopp dette som gjør Cappelen til en romantiker. Hans villmarksmotiver fra Telemark med skoger, tjern og fosser er fylt av en patetisk stemning av ensomhet og forgjengelighet. Mektige naturformer, særlig trær og fjellblokker, er satt virkningsfullt inn i komposisjonen, og koloritten spiller i dype mosegrønne og gråfiolette toner.

Nasjonalgalleriet i Oslo eier tre av hans hovedverker fra 1852: Foss i nedre Telemark, Skogtjern og Utdøende urskog, det siste ufullendt; dessuten 26 mindre bilder og studier. I 1952 ble Dyre Vaas monument over ham avduket i parken i Holla.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Cappelen, August: August Cappelens brev, utg. av Einar Østvedt, 1952
  • Malmanger, Magne: August Cappelen, 1997 (Astrup Fearnley museet for moderne kunst. Katalog, 15)
  • Willoch, Sigurd: August Cappelen og den romantiske landskapskunst, 1928

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg