Audun Rikardsen er en prisbelønnet norsk naturfotograf som dessuten er biolog og professor i arktisk og marin biologi ved UiT, Norges arktiske universitet i Tromsø. Han er opprinnelig fra Steigen i Nordland.

Rikardsens fotografier er helst lokalt forankret fra Troms og Nordland, og gjerne tilknyttet vann. Han skildrer natur og dyreliv, gjerne i kombinasjon, i og over vannflaten, med særlig fokus på de få millimeterne som utgjør det fysiske skillet mellom vann og luft og deres to ulike verdener. 

For å oppnå sine effektfulle bilderesultater har Rikardsen utviklet særegne fotografiske metoder. Utover å lage eget tilleggsutstyr til kameraene, har han – mer kuriøst – eksempelvis sydd et GoPro-kamera inn i en død fisk for å fotografere en ørn fra undersiden. 

Hans oppsiktsvekkende bildevinkler og skildringer av natur og dyreliv har gjort Audun Rikardsen kjent også utenfor landets grenser. For sitt særegne fotografiske arbeid har han mottatt en rekke store, internasjonale priser.

I oktober 2016 ble han belønnet med tre priser på britiske Wildlife photographer of the year awards, som regnes som naturfotografenes Oscarpriser. Rikardsen vant i de tre kategoriene «Landskap», «Andre dyr» og «Under vann». Bare uker etterpå kunne han ta med seg tre nye internasjonale utmerkelser fra to store naturfotokonkurranser, inkludert europamesterskapet i naturfotografi, Gesellschaft Deutscher Tierfotografen i Tyskland. Der vant Rikardsen Fritz Pölkingprisene for både beste bildeserie og som Europas naturfotograf i 2016.

Tidligere, i 2015, har Rikardsen vunnet Wildlifes høythengende «porteføljepris», som regnes som den gjeveste og vanskeligste av deres priskategorier. Bildeporteføljen viste dyr som på hver sin måte er helt avhengige av å leve nært eller ved vannflaten. 

I tillegg har Rikardsen vært kåret til Årets nordiske naturfotograf tre ganger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.