Attila

Faktaboks

Attila
hunernes konge
Uttale
ˈattila
Død
453
ukjent fødselsår
Porträttarkivet, biblioteket, Skara kommun.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Attila var hersker over hunerne på 400-tallet evt. Han var sønn av Murzuk og ble konge sammen med sin bror Bleda. Attila lot broren bli myrdet rundt 445, og hersket deretter alene. Hans rike strakte seg fra nordsiden av Kaukasus til Rhinen med sentrum på de store sletter mellom Donau og Tisza. Riket var en løs statlig organisasjon som omfattet en rekke folk med forskjellig etnisk bakgrunn.

Den bysantinske keiseren Theodosius 2 måtte kjøpe Attila bort fra Konstantinopel, som han holdt på å erobre, etter at han først hadde inntatt store deler av Balkanhalvøya. Attila drog siden med en veldig hær inn i Gallia, men ble i 451 stanset ved slaget på De katalauniske marker (ved Châlons-sur-Marne i Frankrike) av romerne under Aëtius og deres forbundsfeller vestgoterne. I 452 herjet Attila i Nord-Italia og nærmet seg Roma, men drog plutselig nordover igjen uten å angripe byen.

Attila døde i 453 under bryllupet med den germanske fyrstedatteren Ildico (Hildegunde) i Pannonia. Det har vært hevdet at bruden myrdet ham. Etter Attilas død gikk hunerriket i oppløsning. Beretningen om den veldige erobreren – «Guds svøpe», som han ble kalt av kristne – levde lenge på folkemunne.

I nordiske og tyske sagn kalles han Atle eller Etzel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev jon rognlien

(Herregud så komplisert å komme hit for å skrive en knøttliten kommentar: Det var bare det at fødselsåret dere oppgir for Attila i faktaboksen MÅ være riv rav ruskende galt. Det kan dere regne dere fram til helt på egen hånd.

svarte Ida Scott

Hei Jon, Takk for innspill, du har rett i at fødselsåret var galt. Attilas fødselsår er ukjent, året som stod oppgitt (434) er nok blandet sammen med året han ble konge (jfr. Britannica). Det skal ikke være komplisert å skrive kommentarer hos oss, men man må, som du sikkert har oppdaget, ha en bruker for å kunne gjøre det. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

svarte jon rognlien

igjen litt off topic: Jeg trengte ikke å skrive dette på artikkelen, trengte ikke å opprette bruker, lage passord, vente på bekreftelse, undertegne på en diger erklæring - jeg ville bare sende inn en kommentar til rette vedkommende. Dét kunne jo vært litt enklere. (Og nå kan dere slette denne tråden - den er irrelevant for dem som måtte ønske opplysninger om Attila :-D

skrev Frans-Arne Stylegar

Bildeteksten bør suppleres. Illustrasjonen er fra en tid mange hundre år yngre enn Attilas, og representerer den senere, kristne oppfatningen av ham som Djevelen reinkarnert (jf. hornene, de spisse ørene etc.).

svarte Ida Scott

Hei!
Takk for innspill. Illustrasjonen er selvsagt langt yngre enn Attilas levetid, vi skal få ordnet en billedtekst der dette kommer frem. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg