Atlantis (hjelpekrysser)

Artikkelstart

Atlantis var en tysk hjelpekrysser som ble brukt under andre verdenskrig.

Faktaboks

Også kjent som
HSK2, Schiff 16, britisk kodenavn: Raider C

Historie

Atlantis ble opprinnelig bygget i Bremen som fraktskip og sjøsatt i 1937 under navnet Goldenfels. Skipet ble utrustet som hjelpekrysser, fikk navnet Atlantis, og ble tatt i bruk av den tyske marinen fra 30. desember 1939. Det senket eller tok som prise i alt 22 handelsfartøy før det selv ble senket av den britiske krysseren Devonshire i Sør-Atlanteren 23. november 1941.

Atlantis senket to norske handelsfartøy og tok som prise fire norske handelsfartøy. De to fartøyene som ble senket var motorskipet Talleyrand, som ble senket 2. august 1940, og tankskipet Teddy, som ble senket 9. november 1940. Begge ble senket i Det indiske hav. De fire som ble tatt som prise var motorskipene Tirranna og Silvaplana, og tankskipene Ole Jacob og Ketty Brøvig.

Spesifikasjoner

Atlantis var utstyrt med to MAN dieselmotorer med en ytelse på 7600 hestekrefter. Skipet var utrustet med seks 15-centimeter kanoner, en 75-millimeter kanon, to 37-millimeter luftvernkanoner, to 2 x 20 millimeter luftvernkanoner, fire torpedorør og to sjøfly.

  • Deplasement: 17 600 tonn
  • Lengde: 155,00 meter
  • Topphastighet: 16 knop
  • Mannskap: 351

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg