Astrid Vatne

Faktaboks

Astrid Vatne
født:
1913
død:
2002

De nyutdannede kvinnene. Astrid Vatne nummer fire fra venstre i den første rekken.

Astrid Vatne var en pioner innen barnehagelærerutdanningen i Norge. Hun var styrer for barnehagelærerutdanningen i Trondheim Dronning Mauds Minne Høgskole i perioden 1947-1980.

Som leder bygde hun opp den nest eldste barnehagelærerutdanningen i landet. Hun påvirket utdanningen gjennom deltagelse i en rekke komiteer og utvalg, både som medlem av det nasjonale lærerutdanningsrådet, og senere i kollegiet for alle landets barnehagelærerutdanninger.

Vatne ble i 1979 tildelt St. Olavs orden, ridder av 1. klasse, for sitt banebrytende arbeid innen utdanning av barnehagelærere.

Rektor

Portrett av Astrid Vatne i Astrid Vatnes Hus, Dronning Mauds Minne Høgskole, Trondheim.
Portrett av Astrid Vatne

Vatne ble født i 1913, og ble uteksaminert ved lærerskolen i Volda i 1938. Hun arbeidet som praksislærer ved lærerskolen på Stord. Da Menighetspleiens Barneverninstitutt, eller bare «Barneverninstituttet» ble opprettet i Trondheim i 1947, ble Vatne den første styreren. Første året var hun den eneste ansatte. Senere hadde hun ved siden av seg to fast tilsatte, en lærer/praksisveileder, en kontorassistent og i tillegg engasjerte hun 20 timelærere.

Det første kullet med 20 elever ble uteksaminert i 1949.

Da Vatne gikk av med pensjon i 1980, fremdeles i stillingen som leder, var denne utdanningsinstitusjonen blitt en høgskole med 290 studenter i grunnutdanningen, 95 studenter på ulike videreutdanningstilbud, 30 lærere. Vatne bygde opp en helt ny utdanning for unge kvinner, og hadde en administrasjonsstab på åtte som hun ledet.

Engasjement for utdanningen

Vatne påvirket utdanningen gjennom sitt arbeid på mange vis, både som representant for «Barneverninstituttet» i ulike fora, og gjennom sin utstrakte foredragsvirksomhet. Hun deltok aktivt i Norske Barnehagelæreres Landsforbund og i det nordiske samarbeidet mellom barnehagelærere. Hennes fremste engasjement var i utformingen av norsk barnehagelærerutdanning, også som leder av et utvalg i Lærerutdanningsrådet i 1962 som laget nye undervisningsplaner. Vatne var kjent i sin samtid som en kunnskapsrik, dynamisk og inspirerende lærer, medarbeider og styrer. Hun bidro til å skape en barnehage- og en utdanningspedagogikk på høyt faglig nivå, med kristen basis.

Minnesmerke

Astrid Vatnes Hus Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning, Trondheim.

Et undervisningsbygg ved Dronning Mauds Minne Høgskole bærer hennes navn: Astrid Vatnes hus (2014).

Et portrett av Vatne finnes i den samme bygningen, laget av den norsk-palestinske kunstneren Mujahed Khallaf i 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Fougner, J., Hagesæther, G., Haug, A., Ramsfjell, A, Solbu, E., og F. Søbstad (1983). Mitt i barnets århundre. Festskrift til Astrid Vatne. Trondheim: Tapir.
  • Slyngstad, S. Eggen (1988). Barnevernsinsituttet i Trondheim 1947-1963. Pedagogisk yrkesutdanning med kristen basis. Hovedfagsoppgave i pedagogikk. Universitetet i Oslo.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg