Asteroxylon

Asteroxylon. Rekonstruksjonstegning av Asteroxylon mackiei.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Asteroxylon, slekt av utdødde karsporeplanter som regnes å være de første representanter for kråkefotplantene (Lycopsidene). De levde i underdevon (for omkring 400 millioner år siden).

Faktaboks

uttale:
asterˈoxylon

Planten hadde stengel på opptil ca. 40 cm, med en diameter på rundt 12 mm, og et 20 cm lang, rotaktig rhizom under bakken. Stengelen var dekket av små, 5 mm lange bladlignende utvekster kalt "enatier" som vokser i en spiral. Disse er ikke ekte blader fordi de mangler nerver, men har mengder av stomata (åpninger i kutikula for å slippe gjennom gass), og har derfor fungert omtrent som blader i mer moderne planter. Stengelen har også store mengder stomata på sin kutikula.

Planten var blant de største landplantene vi kjenner fra denne tiden. Det at den utvidet sitt klorofyllareal ved å utvikle enatier og store mengder stomata, gjorde den i stand til å få et mer effektivt stoffskifte. De aktivt voksende "røttene" bidro til at den også tålte mer tørke enn andre samtidige planter, de såkalte psilofyttene.

Asteroxylon utgjør en stor del av fossilene i den såkalte Rhynie Chert, som er en kjent forekomst av planter usedvanlig godt oppbevart i en silikaimpregnert "myr"-vegetasjon.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg