Aspect-eksperimentet

I Alain-eksperimentet ble to fotoner (ν1 og ν2) sendt ut samtidig fra en kilde (S). Polariseringen til fotonene ble målt i to detektor (P1 og P2).
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Aspect-eksperiment er et eksperiment innen fysikk som bekreftet gyldigheten til et sentralt konsept innen kvantefysikk som kalles ikke-lokalitet. Det ble utført i 1982 av Alain Aspect og hans medarbeidere for å teste gyldigheten av Bells teorem.

Beskrivelse

I Aspect-eksperimentet sendes det ut to og to fotoner fra en lyskilde som er preparert slik at summen av fotonenes spinn er lik null. Langt borte fra hverandre blir hvert foton undersøkt enkeltvis i eksperimentell apparatur, såkalte detektorer. To slike detektorer ble brukt i eksperimentet, som vist i figuren.

Detektorene målte polarisasjonen til lyset og dermed hvilket spinn fotonene hadde. Spinnet som ble målt i detektor #1, endret seg raskt, og dessuten ble observasjonene i detektor #1 og #2 gjort samtidig. Derfor kunne en ved måling av spinnet i detektor #2 ikke vite hvilket spinn som ble observert i detektor #1.

Til tross for dette ble resultatet at summen av de målte spinnene hele tiden var lik null.

Målingene gav resultater i overensstemmelse med Bells teorem. Dette innebærer at kvantemekanikkens påstand om at verden er ikke-lokal på kvantenivå nå er eksperimentelt bekreftet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Andreas Kirkerud

Hadde ventet meg en mer utførlig beskivelse av dette eksperimentet. Hva gjorde man for å få fotoner til å gå i motsatt retning? Hvordan målte man? Beskrivelsen her tyder på at man bare registrerte passivt hvilken polaritet fotonene hadde. I så fall ville resultatet kunne komme av at de ble motsatt plarisert under dannelsen, noe som ikke ville bryte med vanlige forestillinger om tid og rom.

svarte Lars Andreas Kirkerud

Bare et lite tillegg til kommentaren: Jeg fikk ikke fram figuren som Øyvind Grøn henviser til. Det hadde antakelig hjulpet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg