Aspect-eksperimentet, eksperiment utført i 1982 av Alain Aspect og medarbeidere for å teste gyldigheten av Bells teorem. I eksperimentet sendes det ut to og to fotoner fra en lyskilde preparert slik at summen av fotonenes spinn er lik null. Langt borte fra hverandre blir hvert foton undersøkt enkeltvis i ''analysatorer''.  Analysatorene bestemmer polarisasjonen til lyset, dvs. spinnet til fotonene. Selv med raske endringer i analysatoren 1 og praktisk talt samtidige observasjoner i detektorene 1 og 2, slik at man ved observasjon i 2 ikke kunne vite hvilket spinn man observerte i 1, ble resultatet at summen av spinnene hele tiden var lik null. Målingene gav resultater i overensstemmelse med Bells teorem og innebærer at kvantemekanikkens påstand om at verden er ikke-lokal på kvantenivå nå er eksperimentelt bekreftet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

21. september 2010 skrev Lars Andreas Kirkerud

Hadde ventet meg en mer utførlig beskivelse av dette eksperimentet. Hva gjorde man for å få fotoner til å gå i motsatt retning? Hvordan målte man? Beskrivelsen her tyder på at man bare registrerte passivt hvilken polaritet fotonene hadde. I så fall ville resultatet kunne komme av at de ble motsatt plarisert under dannelsen, noe som ikke ville bryte med vanlige forestillinger om tid og rom.

21. september 2010 svarte Lars Andreas Kirkerud

Bare et lite tillegg til kommentaren: Jeg fikk ikke fram figuren som Øyvind Grøn henviser til. Det hadde antakelig hjulpet.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.