Aslak Jacobsen Hætta

Faktaboks

Aslak Jacobsen Hætta
Aslak Jacobsen Hætta. Samisk Jáhkoš-Ásslat
Født
24. januar 1824, Guovdageaidnu (Kautokeino)
Død
14. oktober 1854, Alta, Finnmark
Hodeskallene til Mons Somby og Aslak Hætta ble begravet i Kåfjord i Alta i 1997. Somby og Hætta var ledere for Kautokeino-opprøret i 1852, og ble henrettet ved halshugging i oktober 1854. Hodeskallene var lenge på Anatomisk institutt ved Universitetet i Oslo, som hadde sikret seg skallene til rase-forskning.
Av /NTB.

Artikkelstart

Aslak Jacobsen Hætta var en norsk samisk opprører og reindriftssame, mest kjent som en av lederne for Kautokeino-opprøret i 1852. Han var bror av Lars Hætta.

Aslak Hætta var en av mange som ble grepet av den læstadianske vekkelsen i slutten av 1840-årene. I 1852 ble han arrestert for å ha forstyrret gudstjenesten og dømt til en mindre fengselsstraff samt betydelige saksomkostninger.

I forbindelse med inndrivelse av saksomkostningene og arrestasjonen av Ellen Skum, Aslak Hættas svigerinne, ble det en opphisset stemning. Aslak Hætta sto deretter i spissen for de såkalte Kautokeino-opptøyene, der 35 mann med en stor reinflokk dro mot Kautokeino, plyndret og brente handelsstedet ned og drepte lensmannen, svenske Lars Johan Bucht og en svensk handelsmann. Flere ble mishandlet, og sogneprest Waldemar Hvoslef ble banket opp. Opprørerne ble arrestert, fem av dem ble dømt til døden, men bare to dødsdommer ble fullbyrdet. Aslak Hætta og Mons Somby ble henrettet ved halshugging i Alta i 1854.

De hodeløse kroppene ble begravet i Kåfjord, mens hodeskallene ble sendt til universitetet. I 1990-årene reiste slektninger etter de henrettede krav om å få kraniene utlevert til gravlegging. Det viste seg da at Hættas hodeskalle allerede i 1856 var overført til universitetet i København. Etter utlevering ble de to kraniene gravlagt på Kåfjord kirkegård i 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg