Askim Gummivarefabrik

Reklame for Viking støvler og regntøy.
Regntøy

Artikkelstart

Askim Gummivarefabrik var tidligere et norsk industriselskap som først drev produksjon av kalosjer, og så senere gummistøvler og fra 1931 bildekk (særlig vinterdekk) under merkenavnet Viking, samt sykkeldekk, slanger og diverse tekniske industriprodukter. Selskapet var et av Norges største industribedrifter og blant Europas ledende gummivarefabrikker.

Selskapet ble grunnlagt i 1920 som fortsettelse av Viking Gummivarefabrik, som ble grunnlagt i 1906 i Heggedal i Asker av Peter Mathias Røwde. Selskapet overtok gummivarefabrikker i Mjøndalen i 1932, der det ble produsert tekniske produkter, og i Stavanger i 1938 med produksjon av blant annet av regntøy, gummierte og plastbelagte stoffer.

Etter en reorganisering fikk selskapet i 1971 navnet Viking-Askim med produksjon i Askim, Mjøndalen, Stavanger, Oslo (Gummifabriken National), Langevåg (skumgummi), Hokksund, Otta og Rjukan. På de tre sistnevnte stedene produserte man fottøy, blant annet av merket Cherrox, barnestøvler av PVC. Selskapet begynte også produksjon av snacksvarer ved å overta Polly Fabrikker i Skien. Konsernet hadde på det meste over 3000 ansatte i Norge, og det var også den største eieren i en gummistøvelfabrikk i Malaysia som var i drift fra 1973. Bildekkproduksjonen dekket en betydelig del av Norges behov, og cirka to tredjedeler av produksjonen ble eksportert.

Midt i 1980-årene ble Borregaard selskapets største eier, og Viking-konsernet ble etter hvert oppløst. Dekkproduksjonen ble i 1984 utskilt i selskapet Viking Dekk og overtatt av svenske Gislaved. Gislaved og Viking Dekk var igjen kontrollert av selskapet Nivis Tyre, hvor det svenske LO hadde aksjemajoriteten. Tyske Continental AG overtok i årene 1990–1991 Nivis Tyre og dekkmerket Viking, og produksjonen i Askim ble til store protester nedlagt i 1991. Bedriftene i Mjøndalen og Stavanger ble i 1987 overtatt av svenske Trelleborg. Polly gikk i 1985 til Borregaard (senere Orkla), sammen med Viking Fottøy, som i 1999 ble overtatt av den nederlandske dekkprodusenten Vredestein gjennom selskapet Hevea.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg