Utsikt fra Skaugumsåsen over Semsvannet og Askerlandet.

. Begrenset gjenbruk

Asker ligger ved Indre OslofjordAkershus.

Berggrunnen består av kambrosiluriske sedimentbergarter, vesentlig kalk- og leirskifre, som i nord er dekket av mektige permiske lavaer (basalt, rombeporfyr). I sørvest finner man permiske dypbergarter (syenitt, granitt) som har trengt seg gjennom skifrene. Se også artikkelen Askers geologi og landformer.

Asker har innlandsklima, men Oslofjorden demper og forsinker vinterkulden. Høyeste registrerte temperatur er 33,0 grader 11. juli 1941 på Sem. Laveste er -36,5 grader 19. januar 1941 på Dikemark. Guibekken på Heggedal er ofte det kaldeste stedet i landet på vinteren.

I 1965 regnet det mest i ett septemberdøgn i Asker med 59 mm, mens det våteste døgnet uansett måned kom en oktoberdag i 1958 med 68 mm. Døgnet 22.-23. mai 2013 ble det målt 45,9 mm nedbør som er rekord for mai måned.

Varmeste middeltemperatur for mars ble målt på Sem i 2012 med 5,1 grader. Samtidig ble det målt høyeste marstemperatur med 20,4 grader på Sem.

Varmeste maitemperatur ble målt i 2012 med 29,4 grader. Den forrige rekorden ble satt den 30. mai 1946.

Se også artikkelen Akershus klima.

Området omkring Oslofjorden, silurbygdene og innsjøbygdene hører til blant Norges beste jordbruksbygder. Området har vært bebodd helt tilbake til jernalderen. I nyere tid og frem mot 1960 var Asker preget av landbruksdrift. I de siste tiår er det drevet ensidig kornproduksjon. Boligbygging fra 1960-tallet har nedbygget mye av landbruksområdene, men Asker er fremdeles en jordbrukskommune.

I 2006 var det 282 gardsbruk i Asker som ble drevet av 95 bønder. Gartneri og hagebruk har lange tradisjoner og står for en vesentlig del av næringen. Solli gård har serveringssted, kulturlandskap med gravhauger og spor etter tidlig jordbruk. Gården er bebodd siden jernalderen. Driftsbygningen av tømmer er fra 1864.

Se også artiklene Akershus naturNorges jordbruk og kulturlandskap.

Asker har 53 000 dekar produktiv skog med 120 skogeiere (2006). Skogen har høy bonitet og utgjør 300 000 m3 (1999). I skogen finnes gode beiter spesielt i Vestmarka og de er gode rekreasjonsområder. Av storvilt finnes bl.a. elg, rådyr og hjort.

Asker prestegårdBjerkøya, Bjerkåsholmen, Bjerkåsholmveien, Djuptrekkodden, Elnestangen, Hagahogget, Holmenskjær, Hvalskjæret, Konglungen, Lille Bjerkøyskjær, Linlandveien, NeselvaNesøytjern, Nordre Skaugumåsen, Oppsjømyrene, Presteskjær, SemsvannetSkaugumåsen, Spannslokket, Spirodden, Terneholmen, Tuemyr, Ulvungene, Ulykkesskjær, Vestfjorden Avløpsselskap (VEAS), Viernbukta, Åstad. Se artikkelen Verneområder i Asker.

Asker var 2011 det tettstedet i verden der det er registrert flest elektriske biler i forhold til folketallet; 679 elbiler; 126 elbiler per 10 000 innbyggere. I januar 2012 ble to eldrosjer satt i drift i Asker og Bærum, og samtidig installert seks ladestasjoner på Risenga.

  • Berit Sagen Ramsfjell: Turhåndbok for Asker. Asker Natur- og Miljøvern 1979.
  • Anne Grete Gjæver og Frithjof Funder: Trivelige turer i Asker og Bærum. Vett og Viten 1996.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.