Askers natur

Artikkelstart

Asker kommune ligger ved Indre Oslofjord i Viken fylke.

Geologi og landformer

Berggrunnen i Asker består av kambrosiluriske sedimentbergarter, vesentlig kalk- og leirskifre, som i nord er dekket av mektige permiske lavaer (basalt, rombeporfyr). I sørvest finner man permiske dypbergarter (syenitt, granitt) som har trengt seg gjennom skifrene. Berggrunnen tilhører Oslofeltet.

Klima

Asker har innlandsklima, men Oslofjorden demper og forsinker vinterkulden. Høyeste registrerte temperatur er 34,0 grader 27. juli 2018 på Sem. Laveste er -36,5 grader 19. januar 1941 på Dikemark. Guibekken på Heggedal er ofte det kaldeste stedet i landet på vinteren.

I 1965 regnet det mest i ett septemberdøgn i Asker med 59 mm, mens det våteste døgnet uansett måned kom en oktoberdag i 1958 med 68 mm. Døgnet 22.-23. mai 2013 ble det målt 45,9 mm nedbør som er rekord for mai måned.

Varmeste middeltemperatur for mars ble målt på Sem i 2012 med 5,1 grader. Samtidig ble det målt høyeste marstemperatur med 20,4 grader på Sem.

Varmeste maitemperatur ble målt i 2012 med 29,4 grader. Den forrige rekorden ble satt 30. mai 1946.

Kulturlandskap

Området omkring Oslofjorden, silurbygdene og innsjøbygdene hører til blant Norges beste jordbruksbygder. Området har vært bebodd helt tilbake til jernalderen. I nyere tid og frem mot 1960 var Asker preget av landbruksdrift. I de siste tiår er det drevet ensidig kornproduksjon. Boligbygging fra 1960-tallet har nedbygget mye av landbruksområdene, men Asker er fremdeles en jordbrukskommune.

I 2006 var det 282 gardsbruk i Asker som ble drevet av 95 bønder. Gartneri og hagebruk har lange tradisjoner og står for en vesentlig del av næringen. Solli gård har serveringssted, kulturlandskap med gravhauger og spor etter tidlig jordbruk. Gården er bebodd siden jernalderen. Driftsbygningen av tømmer er fra 1864.

Skog

Asker har 53 000 dekar produktiv skog med 120 skogeiere (2006). Skogen har høy bonitet og utgjør 300 000 kubikkmeter (1999). I skogen finnes gode beiter spesielt i Vestmarka, og de er gode rekreasjonsområder. Av storvilt finnes blant annet elg, rådyr og hjort.

Verneområder

Asker prestegård, Bjerkøya, Bjerkåsholmen, Bjerkåsholmveien, Djuptrekkodden, Elnestangen, Hagahogget, Holmenskjær, Hvalskjæret, Konglungen, Lille Bjerkøyskjær, Linlandveien, Neselva, Nesøytjern, Nordre Skaugumåsen, Oppsjømyrene, Presteskjær, Semsvannet, Skaugumåsen, Spannslokket, Spirodden, Terneholmen, Tuemyr, Ulvungene, Ulykkesskjær, Vestfjorden Avløpsselskap (VEAS), Viernbukta, Åstad.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berit Sagen Ramsfjell: Turhåndbok for Asker. Asker Natur- og Miljøvern 1979.
  • Anne Grete Gjæver og Frithjof Funder: Trivelige turer i Asker og Bærum. Vett og Viten 1996.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg