Faktaboks

Ashdod

Asdod

gresk Azotos, romersk Azotus

Etymologi

hebraisk ‘festning’

Uttale

ashdˈod

Festning i Ashdod Yam
Fra umayyadetiden
Festning i Ashdod Yam
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ashdod er en by i Israel som ligger ca. 30 km sør for Tel Aviv-Jaffa, ved Middelhavet, med ca 220 000 innbyggere (2015). Den har en viktig havn med betydelig eksport. I byen ligger et petroleumsraffineri og et av landets største kraftverk. Dagens Ashdod ble grunnlagt 1955.

Ashdod var også en viktig handels- og sjøfartsby i antikken. Den tilsvarte da dagens Tel Ashdod, 6 km sør for det moderne Ashdod. Byen lå flere kilometer fra havet, men var i lange perioder tett knyttet til den mindre nabobyen Ashdod-Yam (Ashdod ved havet) som lå rundt fem kilometer nord-vest for hovedbyen Ashdod.

Historien

Arkeologiske undersøkelser daterer Ashdods grunnleggelse til cirka 1650–1600 fvt., og gjennom mesteparten av senbronsealderen (cirka 1550–1200 fvt.) var byen under egyptisk herredømme. Rundt 1200 fvt. ble byen erobret av filisterne og ble en del av deres såkalte Pentapolis «fem byer», Ashkelon (Ashqelon), Ashdod, Ekron, Gat og Gaza.

Byen er for første gang nevnt i tekster fra Ugarit/Ras Shamra fra 1300- og 1200-tallet fvt., der vi hører om handel med tøyer og purpurfarget ull. Byen kom senere under det assyriske rikets overherredømme, og syriske kilder fra 700-tallet fvt. beretter om at kongen i Ashdod gjorde opprør mot assyrerne. Etter assyrerne kom Ashdod under babylonsk og deretter persisk styre.

Ved slutten av det bysantinske rike og begynnelsen av omayyadenes kalifat var den tidligere så mektige byen Ashdod redusert til en litt større landsby, og den skulle aldri gjenvinne sin storhet. Men havnebyen Ashdod Yam beholdt mye av sin betydning og var fremdeles befestet.

Ashdod i jødiske kilder

Ashdod er omtalt en rekke ganger i Den hebraiske bibelen. Ifølge 1 Samuelsbok 5,1–17 lå det her et tempel viet til guden Dagon. Selv om byen ifølge Josva 13,3 ble tildelt Juda-stammen, er det ingenting som tyder på at den noen gang har tilhørt israelittene. Byens historie i hellenistisk og romersk tid er godt kjent fra Makkabeerbøkene og fra den jødiske historikeren Josefus.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg