Ashanti - tidligere kongedømme

Ashanti. Kongetrone i utskåret tre med sølvbeslag. Nå i museet i Kumasi.

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ashanti (eg. Asante), Vest-Afrika, på 1700- og 1800-tallet et mektig rike som strakte seg over stordelen av det moderne Ghana. På første halvdel av 1700-tallet gikk en rekke småstater sammen for å styrke sin stilling. Hele ashanti-området tilhørte samme klan av akan-folket, oyoko, og denne felles nasjonalfølelse lettet sammenslåingen, som etter hvert likevel tok mer form av militær erobring. Kongen av Kumasi-staten ble anerkjent som konge over hele konføderasjonen, og tok tittelen asantehene, ashantienes konge. Sentralt i oppbyggingen av staten var Den gyldne stol, en trone av gull for asantehenen, som symbol på samlingen. En grunnlov ble skrevet, og oppbyggingen av en sterk hær bandt statene enda tettere sammen.

Faktaboks

Uttale
ashˈanti

Midt på 1700-tallet strakte Ashanti-riket seg ned til kysten, men inkluderte ikke en annen sterk stat, Fante-kongedømmet. Utviklingen av handelen på atlanterhavskysten var en av hovedgrunnene til etableringen av Ashanti-riket, men også en årsak til mange års krig som til slutt førte til dets undergang. Allerede år 1470 kom portugisere, franskmenn, briter, hollendere og dansker og satte opp handelsstasjoner på Ghana-kysten, og for ashantiene betydde det at deres eksport av slaver, gull og elfenben ble rettet sørover istedenfor nordover. Og fordi ashantiene ikke kontrollerte hele kysten, måtte handelen gå med Fante og andre stater som mellomledd. Allerede i 1715 begynte de derfor å legge under seg stater sørover og ved kysten, og fra år 1806 kom det til kamper mellom Ashanti og Fante, til Fante ble underlagt Ashanti-riket. I de tidligste sammenstøtene opptrådte britene som meklere, men fra år 1824 tok de selv til våpen mot Ashanti, for å skape fred og sikre utviklingen av handel. Ashanti-riket vant den første av krigene mot britene, men ble til slutt slått av en sterk britisk hær i 1874. Den rykket inn i Ashanti-hovedstaden Kumasi og brente den. Ashanti-riket gikk i oppløsning, men fortsatte som selvstendig stat. I 1896 rykket britene på ny inn i Kumasi og landsforviste asantehenen til Sierra Leone og videre til Seychellene. De tvang ashantiene til å godkjenne det britiske protektorat over Gullkysten, og etter et nytt opprør mot britene i år 1900 ble Ashanti til slutt lagt inn under den britiske kolonien Gullkysten i 1901.

Ashanti-føderasjonen ble gjenopprettet innenfor Gullkystkolonien i 1935, og Ashanti er i dag en av det selvstendige Ghanas ni regioner.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg