Asghar Farhadi

Faktaboks

Asghar Farhadi
Født
7. mai 1972, Homayoon Shahr, Isfahan-provinsen
Asghar Farhadi under Fajr International Film Festival, 2016.
Tasnim News Agency.

Artikkelstart

Asghar Farhadi er en iransk manusforfatter og filmregissør som to ganger har vunnet Oscar-prisen for beste fremmedspråklige film.

Han begynte med å lage kortfilmer i tenårene, og tok universitetsutdannelse innen teater og teaterregi i Teheran. Etter å først ha regissert for TV, spillefilmdebuterte han med Raghs dar ghobar (2003).

Farhadi utviklet raskt en distinkt signatur av samfunnsaktuelle og sosialrealistiske dramaer med karakterer som ofte tvinges inn i moralske dilemmaer. I Shah-re ziba (2004) er det med dødsstraff som ramme.

Han fikk et internasjonalt gjennombrudd med thrilleren Darbareye Elly (2009), og vant både Oscar og Golden Globe for beste utenlandske film med det finstemte dramaet Nader og Simin – et brudd (Jodaeiye Nader az Simin, 2011).

Fortiden (Le passé, 2013) var et komplekst familiedrama med utgangspunkt i en skilsmisse, og vant en pris under Filmfestivalen i Cannes. Farhadi skrev deretter manus og stod for regien av den prisvinnende En handelsreisende (Forushande, 2016), som med utgangspunkt i Arthur Millers skuespill En handelsreisendes død diskuterer menneskers begjær etter hevn og søken etter rettferdighet. Filmen vant en Oscar-pris og prisen for beste manus på Filmfestivalen i Cannes.

Den spanskspråklige Todos lo saben (2018) var hans første utenlandske film, med Javier Bardem og Penélope Cruz i hovedrollene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg