Asghar Farhadi, manusforfatter og filmregissør fra Iran. Han begynte med å lage kortfilmer i tenårene, og tok universitetsutdannelse innen teater og teaterregi i Teheran. Etter å først ha regissert for TV, spillefilmdebuterte han med Raghs dar ghobar (2003).

Farhadi utviklet raskt en distinkt signatur av samfunnsaktuelle og sosialrealistiske dramaer med karakterer som ofte tvinges inn i moralske dilemmaer; i Shah-re ziba (2004) er det med dødsstraff som ramme. Han fikk et internasjonalt gjennombrudd med thrilleren Darbareye Elly (2009), og vant både Oscar og Golden Globe for beste utenlandske film med det finstemte dramaet Nader og Simin – et brudd (Jodaeiye Nader az Simin, 2011).

Fortiden (Le passé, 2013) var et komplekst familiedrama med utgangspunkt i en skilsmisse, og vant en pris under Filmfestivalen i Cannes. Farhadi skrev deretter manus og stod for regien av den prisvinnende En handelsreisende (Forushande, 2016), som med utgangspunkt i Arthur Millers skuespill En handelsreisendes død diskuterer menneskers begjær etter hevn og søken etter rettferdighet. Filmen vant en Oscar og prisen for beste manus i Cannes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.