Aserbajdsjans flagg og våpen

Artikkelstart

Aserbajdsjans flagg er delt i tre, like brede, horisontale felt i fargene lyseblått, rødt og grønt (regnet ovenfra). På det røde feltet er en hvit halvmåne og åttetagget stjerne.

Flagget ble brukt av den selvstendige aserbajdsjanske republikken i 1918–1920 og ble gjeninnført ved selvstendigheten i 1991. Fargene symboliserer nasjonalistlederen Ali Bey Hussein Zades politiske program «Tyrkifisere, islamisere og modernisere». Halvmånen og stjernen etterligner Tyrkias flagg, fordi Tyrkia fra gammelt av har vært en alliert.

Våpenet

Våpenet ble offisielt antatt i 1993.

Riksvåpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Riksvåpenet viser et sirkelformet skjold med gyllen rand, belagt med tre konsentriske ringer i blått, rødt og grønt (regnet utenfra). Den blå ringen er belagt med åtte hvite, åttetaggede stjerner kantet i gull. Sentrert på skjoldet innenfor gullranden er lagt en stor hvit, åttetagget stjerne kantet i gull, belagt med en rød flamme. Stjernens tagger symboliserer de åtte tyrkisktalende folkeslagene. Skjoldet hviler på en bue av eikeløv og kornaks. Våpenet ble offisielt antatt i 1993.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg