Asbjørn Hordvik

Faktaboks

Asbjørn Hordvik

Asbjørn Ivar Hordvik

Født
14. mai 1928, Bergen
Død
21. desember 1995, Bergen
Asbjørn Hordvik
Bilde av Hordvik av . Det Norske Videnskaps-Akademi

Asbjørn Hordvik var strukturkjemiker og leder av den nasjonale gruppen i Norge for bestemmelse av strukturen av proteiner fra gruppen ble opprettet i 1974 til han uventet døde i 1995.

Hordvik ble student i 1947. Han ble utdannet ved Universitetet i Bergen hvor han først ble cand. mag. med bifagene kjemi, fysisk geografi og anvendt matematikk med statistikk i 1952 og deretter ble cand. real. med kjemi hovedfag i november 1955. Han tok dr. philos.-graden samme sted i mai 1968.

I hovedoppgaven bestemte han krystall- og molekylstrukturen av tre nukleinsyrekomponenter og ett sukker (arabinose) med røntgenkrystallografiske metoder. I doktorarbeidet brukte han de samme metodene til å bestemme strukturen av noen femringer som inneholdt en svovel-svovel-gruppe. Hovedoppgaven var inspirert av Sven Furberg, som den gang var dosent i Bergen, og doktorarbeidet av Olav Foss, professor i uorganisk kjemi samme sted.

Hordvik var en vital, entusiastisk og optimistisk lærer i fysikalsk kjemi, et studium han bygget opp ved Universitetet i Tromsø fra han ble professor der i 1974, basert på sine erfaringer som amanuensis og senere dosent i fysikalsk kjemi i Bergen.

Hordvik fikk også impulser fra flere utenlandsopphold. Han var amanuensis i fysikalsk kjemi ved Haile Sellasie I-universitetet (idag Universitetet i Addis Abeba) i Etiopia i to år, fra 1960-63. I 1962/1963 var han gjesteforsker ved Weizmanninstituttet i Israel i 4 måneder, og i et halvt år i 1968 var han vitenskapelig medarbeider ved det krystallografiske laboratorium ved Universitetet i Pittsburg.

Hordvik var også aktiv i Norges allmennvitenskapelige Forskningsråd (se forskningsråd) i flere perioder og redaktør av Acta Chemica Scandinavica. Fra 1986 og til sin død var han generalsekretær og kasserer i The International Union of Crystallography.

Hordvik var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi fra 1990 og ble æresmedlem i Norsk Kjemisk Selskap i 1993. Han var forfatter av mer enn 100 vitenskapelige artikler.

Hordvik tok i 1980 initiativ til å opprette en lokalavdelingen i Nord-Norge av Norsk Kjemisk Selskap. Til markering av det, og den store innsats Hordvik gjorde for kjemifaget i Tromsø, opprettet styret i lokalavdelingen i 2013 en egen Hordvik-pris. Prisen vil for første gang bli utdelt høsten 2014 og annethvert år fremover.

Les mer i Store norske leksikon

Christian Rømming: Minnetale over professor dr. philos. Asbjørn Hordvik. Det norske vitenskapsakademis Årbok 1996 side 322-329.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg