Asbjørn Hordvik var strukturkjemiker og leder av den nasjonale gruppen i Norge for bestemmelse av strukturen av proteiner fra gruppen ble opprettet i 1974 til han uventet døde i 1995.

Hordvik ble student i 1947. Han ble utdannet ved Universitetet i Bergen hvor han først ble cand. mag. med bifagene kjemi, fysisk geografi og anvendt matematikk med statistikk i 1952 og deretter ble cand. real. med kjemi hovedfag i november 1955. Han tok dr. philos.-graden samme sted i mai 1968.

I hovedoppgaven bestemte han krystall- og molekylstrukturen av tre nukleinsyrekomponenter og ett sukker (arabinose) med røntgenkrystallografiske metoder. I doktorarbeidet brukte han de samme metodene til å bestemme strukturen av noen femringer som inneholdt en svovel-svovel-gruppe. Hovedoppgaven var inspirert av Sven Furberg, som den gang var dosent i Bergen, og doktorarbeidet av Olav Foss, professor i uorganisk kjemi samme sted.

Hordvik var en vital, entusiastisk og optimistisk lærer i fysikalsk kjemi, et studium han bygget opp ved Universitetet i Tromsø  fra han ble professor der i 1974, basert på sine erfaringer som amanuensis og senere dosent i fysikalsk kjemi i Bergen.

Hordvik fikk også impulser fra flere utenlandsopphold. Han var amanuensis i fysikalsk kjemi ved Haile Sellasie I-universitetet (idag Universitetet i Addis Abeba) i Etiopia i  to år, fra 1960-63. I 1962/1963 var han gjesteforsker ved Weizmanninstituttet i Israel i 4 måneder, og i et halvt år i 1968 var han vitenskapelig medarbeider ved det krystallografiske laboratorium ved Universitetet i Pittsburg.

Hordvik var også aktiv i Norges allmennvitenskapelige Forskningsråd (se forskningsråd) i flere perioder og redaktør av Acta Chemica Scandinavica. Fra 1986 og til sin død var han generalsekretær og kasserer i The International Union of Crystallography.

Hordvik var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi fra 1990 og ble æresmedlem i Norsk Kjemisk Selskap i 1993. Han var forfatter av mer enn 100 vitenskapelige artikler. 

Hordvik tok i 1980 initiativ til å opprette en lokalavdelingen i Nord-Norge av Norsk Kjemisk Selskap. Til markering av det, og den store innsats Hordvik gjorde for kjemifaget i Tromsø, opprettet styret  i lokalavdelingen i 2013 en egen Hordvik-pris. Prisen vil for første gang bli utdelt høsten 2014 og annethvert år fremover. 

Christian Rømming: Minnetale over professor dr. philos. Asbjørn Hordvik. Det norske vitenskapsakademis Årbok 1996 side 322-329.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.