Asbjørn Fjeld

Faktaboks

Asbjørn Fjeld
Født
10. juli 1920, Kvinesdal
Død
19. mars 2021, Sola

Artikkelstart

Asbjørn Fjeld var en norsk krigsveteran og offiser, som var medlem den norske motstandsbevegelsen og Kompani Linge under andre verdenskrig.

Fjeld gikk Befalsskolen for Ingeniørvåpenet på Akershus festning da Nazi-Tyskland angrep Norge, natten til 9. april 1940. Han deltok i kampene på Østlandet, og satt deretter to uker i arrest før han ble sluppet fri og sluttet seg til motstandsarbeidet på Sørlandet. Der var han først aktiv i en gruppe som sto bak en illegal radiosender, "Cheese A". Deretter var han aktiv i motstandsmiljøet i Flekkefjord-området. I 1944 måtte Fjeld rømme til Sverige. Derfra kom han seg over til Storbritannia, der han ble tatt opp i Kompani Linge. I april 1945 ble han satt inn med fallskjerm over Åseral, for å sikre kraftanlegget Skjerka mot mulig tysk sabotasje i krigens aller siste fase. Han avsluttet sin krigsinnsats som nestkommanderende i Milorgs distrikt nr. 18, i Agder.

Etter krigen fortsatte Fjeld i Forsvaret. Etter Krigsskolen fortsatte han for en tid i Hæren, og tjenestegjorde tre kontingenter i Tysklandsbrigaden, før han gjorde videre karriere i Luftforsvaret, med tjeneste i Oslo, på Ørlandet og til sist på Sola, til han gikk av med pensjon.

Hans far, løytnant Oskar Fjeld, var også engasjert i Milorg, og ble arrestert i 1942, for i 1943 å bli sendt til konsentrasjonsleiren Natzweiler, der han døde i 1944.

Les mer i Store norske leksikon:

Kompani Linge

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg