Arya Samaj

Artikkelstart

Arya Samaj, hinduisk reformbevegelse. Bevegelsen ble grunnlagt i 1875 av Dayanand Sarasvati (1824–83), en brahman fra Gujarat som fra 1847 levde som sannyasin, det vil si helt tilbaketrukket fra det verdslige livet.

Faktaboks

Uttale
ˈarya samˈaj
Etymologi
hindi
Også kjent som
Ariernes samfunn

Sarasvati ville gjenreise hinduismen og det indiske samfunnet ut fra overbevisningen om at bare de vediske hymnene inneholder guddommelig åpenbaring. Han mente at all kunnskap som er nødvendig for menneskene er å finne i dem, og at senere hinduisk litteratur er sekterisk og falsk.

Til tross for at stifteren var brahman, var veda-hymnene tilgjengelige for alle som var medlemmer av Arya Samaj, uansett kastetilhørighet, og ethvert medlem kunne utføre de vediske ritualer. I sin teologi hevdet Dayanad Sarasvati en monoteisme der de enkelte menneskesjelene og materien eksisterer uavhengig av Gud; ingen kan unnslippe karmas lov, men ved å åpenbare veda-hymnene har Gud gjort frelsen (moksha) mulig.

Fra 1877 fikk bevegelsen sitt sentrum i Lahore i Punjab, og gjennom sine skoler og sitt sosiale reformarbeid kom den til å spille en betydelig rolle, særlig blant middelklassen i Nord-India, der den fortsatt har anslagsvis en million tilhengere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg