Arvid Sveen er billedkunstner, forfatter, fotograf og grafisk formgiver.

Han har gjennom mer enn 50 år laget bilder med rot i samisk og norsk virkelighet, som oftest som plakatkunst eller foto. Hans plakatkunst har visualisert sentrale konflikter både i Finnmark og i Norge.

Som forfatter har han skrevet og utgitt tekster om forhold i Finnmark og Troms, og han har bidratt til flere bokutgivelser. I perioden 1976–2005 utarbeidet Sveen 51 kommunevåpen, ett fylkesvåpen og ett kronet merke for et direktorat.

Hans omfattende kunstneriske virke har lagt vekt på å synliggjøre og dokumentere samiske og norske forhold i Troms og Finnmark. Sveen har medvirket til at taus og utdøende kunnskap om samisk kultur og språk er blitt dokumentert.

Bakgrunn

Arvid Sveen
Kunstner og fotograf Arvid Sveen ved siden av sine fotografier av Tromsdalstind i Tromsø.
Arvid Sveen
Av /NTB.

Arvid Sveen er utdannet arkitekt fra Norges Tekniske Høgskole (NTH) i Trondheim i 1970. Han arbeidet deretter i plan- og utbyggingsavdelingen i Finnmark fylkeskommune fra 1971. Der kom han i kontakt med den samiske kulturen i Finnmark og de påfølgende konfliktene i fylket. I 1978 sluttet han for å bli kunstner på heltid.

Arvid Sveen debuterte som bildende kunstner i 1971. Han har avholdt nærmere 50 separatutstillinger, og deltatt på en rekke kollektivutstillinger i Norge og utlandet.

Sveen er innkjøpt av blant annet Nordnorsk Kunstmuseum, De samiske Samlinger, Sametinget, Norsk Kulturråd, Nasjonalmuseet og Kemi Kunstmuseum i Finland. Han er også innkjøpt til en rekke private samlinger. Han har mottatt flere stipendier og priser, blant annet Finnmark fylkeskommunes kulturpris i 2004.

Plakatkunst

Sveens omfattende kunstneriske virke har lagt vekt på å synliggjøre og dokumentere samiske og norske forhold i Troms og Finnmark. Sveen har laget plakater basert på egne fotografier, tegninger, akryl- og gouacheverk. Plakatenes motiv er politisk ladet, og tar for seg spørsmål i samtiden, eksempelvis miljøspørsmål, forholdet til EEC/EU, Altasaken, sentralisering–desentralisering og samiske forhold. I 2015 donerte Sveen 72 plakater til Nasjonalbiblioteket.

Forfatteren og fotografen

Som forfatter har Sveen skrevet flere bøker om natur og samiske forhold i Finnmark og Troms, som også er illustrert med egne fotografier. Han har likeledes vært bidragsyter til andres skrifter, enten med tekst og/eller illustrasjoner, blant annet Tinden portretter/portraits (2006), Mytisk landskap (2003), Vakre Varanger (2000), En stein til Gudenes ære (1997) og Helleristninger, Jiepmaluokta, Alta (1996).

Heraldikk

Fra 1976 til 2005 utarbeidet Sveen 51 kommunevåpen i samarbeid med kommunene og Riksarkivet. Alle er vedtatt av kommunene og godkjent av Kongen i Statsråd ved Kongelig resolusjon. Sveen laget 13 kommunevåpen i Finnmark, 11 i Troms, 11 i Nordland, 5 i Hedmark, 2 i Hordaland, Oppland og Vestfold, og 1 i Sogn og Fjordane, Telemark, Akershus, Rogaland og Møre og Romsdal.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Cappelen, Hans og Johannessen, Knut: Norske kommunevåpen. Oslo 1987 (med tilleggshefte 1988). Boka finnes også som digitalbok på Nasjonalbibliotekets nettsider.
  • Hætta, Odd Mathis: SAMENE Nordkalottens urfolk. Høyskoleforlaget AS, 2002. Finnes også på nb.no
  • Niemi, Einar: Vadsøs historie, bind 1. Billedredaksjon og layout: Arvid Sveen. Vadsø kommune, 1983.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg