Arvid Jansons, latvisk dirigent, huskes som en betydelig dirigent ved Sankt Petersburgfilharmonien (daværende Leningradfilharmonien) og en populær gjestedirigent ved Oslo-Filharmonien. Han var far til dirigenten Mariss Jansons

Jansons lærte fiolin ved konservatoriet i hjembyen Liepaja 1929–1935. Han var fiolinist ved Operaen i Riga 1940–1944, og studerte samtidig direksjon med Leo Blech ved konservatoriet der. Han var dirigent ved Operaen 1944–1952, og ble sjefdirigent i den statlige kringkastingen i Latvia 1947–1952. 

I 1952 ble Jansons engasjert av Jevgenij Mravinskij som fast dirigent ved Sankt Petersburgfilharmonien. I 1956 bosatte han seg i Sankt Petersburg (daværende Leningrad) med familien. Han beholdt stillingen til sin død, og ledet blant annet orkesteret på turnéer i Europa og Japan. 

I 1955 ble han i tillegg fast gjestedirigent for Hallé Orchestra i Manchester, og også denne posten beholdt han livet ut. 

Jansons var lærer i direksjon ved konservatoriet i Sankt Petersburg fra 1972. 

Jansons dirigerte første gang i Norge da han gjestet Festspillene i Bergen med Sankt Petersburgfilharmonien i 1961. På programmet stod musikk av Grieg, Sibelius og Tsjajkovskij.

Fra 1971 var han en verdsatt gjestedirigent for Oslo-Filharmonien, blant annet i verker av Ludwig van Beethoven og Pjotr Tsjajkovskij

Arvid Jansons døde av hjertesvikt i Manchester mens han gjestet Hallé Orchestra

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.