Arvid Jansons, latvisk dirigent, huskes som en betydelig dirigent ved Sankt Petersburgfilharmonien (daværende Leningradfilharmonien) og en populær gjestedirigent ved Oslo-Filharmonien. Han var far til dirigenten Mariss Jansons

Jansons lærte fiolin ved konservatoriet i hjembyen Liepaja 1929–1935. Han var fiolinist ved Operaen i Riga 1940–1944, og studerte samtidig direksjon med Leo Blech ved konservatoriet der. Han var dirigent ved Operaen 1944–1952, og ble sjefdirigent i den statlige kringkastingen i Latvia 1947–1952. 

I 1952 ble Jansons engasjert av Jevgenij Mravinskij som fast dirigent ved Sankt Petersburgfilharmonien. I 1956 bosatte han seg i Sankt Petersburg (daværende Leningrad) med familien. Han beholdt stillingen til sin død, og ledet blant annet orkesteret på turnéer i Europa og Japan. 

I 1955 ble han i tillegg fast gjestedirigent for Hallé Orchestra i Manchester, og også denne posten beholdt han livet ut. 

Jansons var lærer i direksjon ved konservatoriet i Sankt Petersburg fra 1972. 

Jansons dirigerte første gang i Norge da han gjestet Festspillene i Bergen med Sankt Petersburgfilharmonien i 1961. På programmet stod musikk av Grieg, Sibelius og Tsjajkovskij.

Fra 1971 var han en verdsatt gjestedirigent for Oslo-Filharmonien, blant annet i verker av Ludwig van Beethoven og Pjotr Tsjajkovskij

Arvid Jansons døde av hjertesvikt i Manchester mens han gjestet Hallé Orchestra

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.